Hlavní obsah

Frýdek-Místek motivuje podnikatele k vytvoření estetického venkovního posezení

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předzahrádky vybavené vkusným kvalitním nábytkem, zastíněné markýzami nebo slunečníky bez výrazných reklam, ohraničené mobilním oplocením s květinami, lákají k vyšší návštěvnosti a zvyšují atraktivitu města. Vedení Frýdku-Místku chce, aby jich bylo na území města co možná nejvíce.

Foto: Jana Matějíková

předzahrádky

Článek

Provozovatelům předzahrádek proto nabízí zvýhodněné nájemné, které je po splnění jednotlivých kritérií garantováno vždy na danou a nadcházející sezónu a po splnění všech kritérií je snížené nájemné ponecháno po celou dobu jejich dodržování.

„Abychom ve větší míře motivovali provozovatele k estetickým úpravám předzahrádek, rozdělili jsme kritéria pro získání zvýhodněného nájemného do tří tematických oblastí, které mohou být splněny postupně do roku 2020, ale i jednorázově, a garantovali jsme dobu, po kterou bude zvýhodněné nájemné platit, pokud provozovatel podmínky splní,“ řekl náměstek Jiří Kajzar s tím, že se jedná o dlouhodobé opatření, které přesahuje rámec volebního období, ale kopíruje strategický dokument s celostátní působností Politika architektury a stavební kultury ČR schválený vládou.

„Standardní nájemné za pronájem pozemku pro provozování předzahrádky je stanoveno na 120 Kč/m²/měsíc. Pokud se ale provozovatel rozhodne pro estetizaci předzahrádky, může získat zvýhodněné nájemné, které činí po splnění prvního kritéria 10 Kč/m²/měsíc a za splnění dalších kritérií dokonce 5 Kč/m²/měsíc, což je úspora více jak 90 procent,“ uvedl primátor Michal Pobucký.

Prvním kritériem pro získání zvýhodněného nájemného je pořízení kvalitního nábytku v decentním barevném provedení s jednobarevnými potahy, dekami, ubrusy a květinami na stolech. Pokud toto provozovatel splní, bude mu po dobu první a druhé sezóny účtováno nájemné ve výši 10 Kč/m²/měsíc za předzahrádku do 30 m².

Pokud je předzahrádka větší, zaplatí za každý započatý m² navíc 120 Kč/m²/měsíc. V dalších sezónách ale může provozovatel získat ještě nižší nájemné, a to o 50 procent.

Pokud v roce 2018 zastíní venkovní posezení mobilní markýzou nebo slunečníky nejlépe v jednobarevném provedení bez výrazných reklam bude mu ve třetí a čtvrté sezóně účtováno nájemné ve výši 5 Kč/m²/měsíc a 50procentní úspora se bude vztahovat i na každý započatý m² navíc nad 30 m², za který oproti původním 120 korunám zaplatí jen 60 Kč/m²/měsíc.

Tato výše nájemného mu bude zachována i v páté a šesté sezóně, pokud splní třetí a poslední povinné kritérium, kterým je vymezení prostoru předzahrádky pomocí mobilního ohrazení s použitím zeleně. Při dodržování všech tří kritérií současně bude provozovateli zvýhodněné nájemné zachováno i v dalších sezónách. Pokud splní všechna tři kritéria najednou, získá snížené nájemné ihned.

„Cílem je oživit zejména náměstí a historické části města, ale také podpořit místní podnikatele, kterým upravené předzahrádky přilákají více hostů. Nižší příjmy za nájemné předzahrádek vyváží vyšší atraktivita náměstí, kde bude více příležitostí v klidu si posedět, vypít si kávu nebo poobědvat či povečeřet s přáteli. A když se bude místním podnikatelům lépe dařit, finance do městské kasy znovu doputují,“ dodal zastupitel Libor Koval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám