Hlavní obsah

Frýdek-Místek má v plánu čtyři seče trávy na sídlištích

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek má ve správě téměř 130 hektarů travnatých ploch, které udržuje pravidelným kosením od dubna do konce září. Stejně jako loni, kdy navýšilo počet sečí, bude i letos kosit trávníky v sídlištních zástavbách celkem čtyřikrát a kolem komunikací a v parcích až sedmkrát.

Foto: archiv TS a.s.

kosení trávy

Článek

„Pro častější kosení trávy jsme se rozhodli z několika důvodů. Jednak vycházíme vstříc občanům, kterým vzrostlá a kvetoucí tráva způsobuje alergické reakce. Úpravou zeleně zvyšujeme estetickou hodnotu dané lokality a vytváříme příjemnou relaxační plochu a v konečném důsledku plníme také bezpečnostní hledisko, a to v souvislosti s kosením trávy kolem komunikací,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Zaměstnanci městských technických služeb se naplno věnují sečení veřejné zeleně od konce dubna až do konce září, přičemž nejvíce práce mají v květnu, kdy tráva roste nejrychleji a je nutné ji co nejrychleji pokosit. Práce postupují dle harmonogramu schváleného odborem životního prostředí a zemědělství magistrátu. 

„Abychom dodrželi harmonogram sečení trávy schválený magistrátem, pracují naši zaměstnanci i o sobotách. V akci je devět traktorových sekaček, několik křovinořezů a ručních sekaček s pojezdem a také dálkově řízená svahová sekačka Spider, určená pro profesionální údržbu členitého terénu s velkým sklonem,“ řekl předseda představenstva technických služeb Jaromír Kohut s tím, že pokosená tráva je odvážena do kompostárny v Bruzovicích.

Ze všeho nejdříve jsou sečeny travnaté plochy mezi vozovkou a chodníkem a také parky. Sekačky na ně vyjíždí až sedmkrát za rok. Výjimku mají Sady Bedřicha Smetany a park Pod zámkem, kde je malá část zeleně udržovaná v režimu lučních trávníků, rostou zde kopretiny, kohoutky zvonky a podobně, proto je sečena jen dvakrát ročně. Následně se tráva kosí na sídlištích, letos se tak stane čtyřikrát.

Na kosení travnatých ploch upozorňují občany přenosná značení, která pracovníci technických služeb průběžně instalují v blízkosti lokalit, kde kosení probíhá. „Žádáme občany, aby v místech pohybu traktorových sekaček, případně manipulace pracovníků s křovinořezy, dbali zvýšené pozornosti a předešli tak případným úrazům,“ doplnil Jaromír Kohut.

Technické služby mají na starost téměř 130 hektarů travnatých ploch nejen ve městě, ale také v jeho místních částech Lískovec, Skalice, Panské Nové Dvory, Chlebovice, Zelinkovice a Lysůvky. Technické služby nezajišťují sečení travnatých ploch, které nepatří městu.

Reklama

Výběr článků

Načítám