Hlavní obsah

Frýdek-Místek letos slaví 750 let, v nabídce už má narozeninové suvenýry

Novinky, Jana Matějíková

Letošní rok je ve Frýdku-Místku ve znamení oslav. První zmínky o existenci předchůdce Místku, trhové vsi Friedberg, byly zmíněny před 750 lety v závěti olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburgu, datované k 29. listopadu 1267.

Foto: magistrát FM

balónky a čokoláda

Článek

Na výročí města upozorní různé poutače, bannery i uvítací cedule. Vydány budou informativní brožurky o historii města i kalendáře s programem a chybět nebude ani bohatý kulturní program se spoustou akcí pro všechny generace. U příležitosti oslav budou nabízeny i suvenýry s logem k výročí 750 let Frýdku-Místku.

V pobočkách Beskydského informačního centra mohou již nyní zájemci zakoupit trička s logem k výročí města a potiskem nové vizuální identity města s dvojitou vlnovkou a charakteristickým rastrem městských budov a uliček, se kterou se budeme postupně setkávat na každém rohu. V nabídce je i belgická mléčná čokoláda v obalu se speciálním potiskem.

„Připraveny jsou také kapesní kalendáře a propisky, turisté mohou své deníčky obohatit o nové razítko k 750 letům města a děti si po návštěvě Beskydského informačního centra mohou odnést balónek s logem 750 let,“ doplnila Lucie Talavašková z Beskydského informačního centra.

Suvenýry a upomínkové předměty s motivem 750 let Frýdku-Místku let budou nabízeny také na velkých kulturních akcích pořádaných městem, přičemž budou obměňovány a budou přizpůsobeny prezentaci konkrétní akce.

„Oslavy města jsou samozřejmě spojeny se zábavou, která bude bohatá, ale nebude to jen o zábavě, realizujeme nebo připravujeme i jiné projekty, které jsou spojeny jak s připomínkou výročí, tak i vzpomínkou na něj. V rámci jubilea jsme například pořídili stříbrné pamětní medaile vyražené Českou mincovnou, které darujeme dětem narozeným v roce 2017 při tradičním vítání občánků. Všechny zásilky odeslané městem označujeme prostřednictvím frankovacího stroje speciálním otiskem k výročí města. Chystáme odhalení pamětní desky se jmény všech nejvyšších představitelů města, od purkmistrů, přes starosty až po primátory. Měla by mít čestné místo v předsálí velké jednací síně v hlavní budově frýdeckého magistrátu. Připravujeme i rozmístění uvítacích tabulí na příjezdových cestách do města a spoustu dalších akcí, o kterých budeme aktuálně informovat,“ řekl primátor města Michal Pobucký.

Oslavy 750 let Frýdku-Místku pořádá statutární město Frýdek-Místek prostřednictvím KulturyFM a dalších městských organizací. Veškeré informace k oslavám a programu jsou aktuálně zveřejňovány na speciální webové stránce.

Reklama

Výběr článků

Načítám