Hlavní obsah

Frýdek-Místek je městem květinových záhonů

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První jarní den připadá stejně jako vloni na 20. března, což je za necelé dva týdny. Letošní zima byla velmi mírná a vyšší teploty oproti minulým letům urychlují nakvétání prvních jarních květin.

Foto: magistrát FM

Komenského sady - jaro 2019, podobné to bude i letos.

Článek

I letos se v trávnících kolem frekventovaných ulic a v parcích ve Frýdku-Místku objeví doslova koberce rozkvetlých krokusů, narcisů, tulipánů a řebčíků. Ty doplní i další záhony ve městě, na kterých již nyní nakvétají macešky.

Zaměstnanci technických služeb udržují přes 5 000 metrů čtverečních záhonů. To jsou pro představu téměř tři hokejové plochy nebo jedno fotbalové hřiště, na kterých by na více než sto šedesáti záhonech rozkvetly stovky tisíc květů.

Ve městě jsou zejména na jaře atraktivní cibuloviny, které v trávnících vytvářejí koberce rozkvetlých krokusů, narcisů a tulipánů. Oblíbené jsou také záhony z výsevu, které připomínají rozkvetlé louky, nechybí ani letničkové záhony, na které jsou každoročně vysazovány květiny v obměňujících se kombinacích do různých obrazců a nechybí ani velmi vděčné trvalkové záhony, kterých je po městě více jak stovka.

„S ohledem na počasí museli zaměstnanci technických služeb zahájit údržbu záhonů dříve než obvykle. Již v minulých dnech stříhali suché nadzemní části rostlin a odstraňovali plevel ze smíšených trvalkových záhonů kombinovaných s výsadbou cibulovin, které vlivem klimatických podmínek začínají vykvétat dříve, a pozdější údržba by byla komplikovaná,“ řekl předseda představenstva TS a. s. Jaromír Kohut.

Jedná se především o záhony na ulicích 8. pěšího pluku, u podchodu u bývalého autobusového nádraží, před 6. ZŠ, na kruhovém objezdu u Billy, na křižovatceU Rady nebo u školy v Chlebovicích.

„Město nechalo předloni na podzim vysadit na několika trávnatých plochách převážně v parcích a kolem frekventovaných ulic na 40 tisíc cibulovin, které svými květy těší kolemjdoucí. Loni se krokusy, narcisy, tulipány a řebčíky předvedly v plné kráse a těšit se na ně můžeme i letos,“ uvedl primátor Michal Pobucký.

V Komenského sadech pod magistrátem to budou opět koberce žlutých krokusů a žlutočervených tulipánů. Narcisy, tulipány a řebčíky rozkvetou i na záhonu křižovatky U Rady v Místku, a naproti ní v Koloredovském parku vykvete přes čtyři tisíce krokusů, tulipánů, modřenců a okrasných česneků. Další cibuloviny zkrášlí spoustu dalších míst ve městě, včetně kruhových objezdů.

„Například na kruhovém objezdu na ulici Nádražní rozkvete směs cibulovin doplněna modrými pomněnkami a žlutými maceškami. Mix cibulovin bude tvořen sytě červenými tulipány a několika druhy žlutooranžových tulipánů,“ vyjmenoval Jaromír Kohut.

„Květiny rozjasňují ulice a zvyšují image města, v jejich vysazování budeme pokračovat. V létě zaplní město zase jiné druhy květin a chybět nebudou ani záhony z přímého výsevu, které připomínají rozkvetlou louku a u občanů sklízí velký úspěch,“ doplnil primátor Pobucký.

Reklama

Výběr článků

Načítám