Hlavní obsah

Frýdek-Místek investuje do svých bytových domů

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek pravidelně investuje do svého bytového fondu. V minulých dnech dokončilo výměnu domácích telefonů a zvonkového tabla ve věžovém domě na ulici J. Trnky v Místku a v těchto dnech pokračuje v zateplování věžového domu na ulici ČSA v Místku.

Foto: magistrát FM

dům ČSA

Článek

Město má ve své správě na jeden tisíc nájemních bytů ve více než čtyřiceti domech. Jednou z posledních dokončených akcí byla výměna domácích telefonů a zvonkového tabla pro sedmdesát bytových jednotek ve věžovém domě na ulici Jiřího Trnky.

Náklady byly podle projektové dokumentace vyčísleny na téměř půl miliónu, v rámci veřejné zakázky se ale podařilo vysoutěžit firmu, která dílo zrealizovala za 226 tisíc. Město tedy ušetřilo přes 270 tisíc korun.

V současné době se pracuje na zateplení věžového domu na ulici ČSA 799 v Místku. „Nájemníci šedesáti osmi bytových jednotek se již těší z nových plastových oken. Výměny se dočkají i hlavní vstupní dveře. Nyní prochází opravou balkony, které dostanou i nová zábradlí a typizované sušáky na prádlo a v následujících týdnech získá celý dům nový zateplený kabát. Práce běží podle plánu a hotovy by měly být do poloviny listopadu,“ informoval náměstek primátora Jiří Kajzar.

Náklady na výměnu oken a zateplení fasády byly podle projektové dokumentace vyčísleny na téměř 18,5 miliónu korun. Zakázku se ale podařilo vysoutěžit za necelých 12 miliónů korun, což je úspora překračující 6,5 miliónu korun.

„Město v rámci této zakázky také zažádalo o přidělení evropských dotací z Integrovaného regionálního operačního programu. Získat by tak mohlo zpět až 34 procent z nákladů na zateplení domu,“ doplnil náměstek primátora Karel Deutscher.

„Naší snahou je celkově vylepšit stav bytového fondu a pozvednout úroveň komfortu obecního nájemního bydlení. V současné době investujeme zejména do zateplení domů, díky kterému nájemníci šetří náklady na vytápění. V blízké době bychom chtěli uvolnit větší objem financí z městského rozpočtu na úpravy vnitřních prostor domů a peníze investovat také do samotných bytových jednotek, zejména pak do obnovy dveří, podlah, ale i van, umývadel, toalet a podobně,“ uvedl náměstek primátora Jiří Kajzar.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám