Hlavní obsah

Frýdecký hřbitov prošel velkou změnou

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulých dnech byly dokončeny práce jedné z nejrozsáhlejších úprav centrálního hřbitova ve Frýdku-Místku. Poté, co již byla opravena velká část chodníků, prošla velkou změnou část pod křížem, kolem kapličky, vsypové loučky a schodiště.

Foto: TS a.s.

nové schodiště

Článek

„Ve zmíněných místech byla položena betonová dlažba v přírodní šedé barvě. Chodníky byly propojeny zámkovou dlažbou a ke kapličce byl vybudován „šlapákový“ chodník z pískovcových kamenů. Plochy, které mají rozdílnou výškovou úroveň propojilo nové dvanácti stupňové schodiště z tryskané žuly. V prostoru vsypové loučky bylo instalováno deset stolů pro svíce s horní leštěnou žulovou deskou, přibyly i nádoby na květiny tvořené betonovou vanou a lemované žulovou obrubou. Vsypová loučka je označena prostřednictvím imitace bronzové desky připevněné na žulových solitérech,“ přiblížil změny předseda představenstva TS a.s. Jaromír Kohut.

Nově vydlážděné plochy lemují nové litinovodřevěné lavičky a nově vysazené stromy, převážně tisy, ale také okrasné jabloně. Součástí terénních úprav bylo také zasetí trávy, která se v plné míře rozroste na jaře.

„Těší mě, že se práce stihly do Dušiček, kdy je pohyb osob na hřbitově za celý rok největší. Úpravy hřbitova byly voleny s citem k danému místu. Věřím, že pozůstalí zesnulých, kteří v těchto dnech na hřbitov docházejí, s nimi budou spokojeni,“ řekl primátor Michal Pobucký.

V plánu je také rozšíření hřbitova. „Snad už v příštím roce by se mohlo v místech, kde stávaly skleníky začít budovat kolumbárium, zóna pro epitafní desky i hrobová místa. Kapacita hřbitova by tak mohla být navýšena o více jak tři tisíce hrobových míst,“ uzavřel primátor Pobucký.

Úpravy hřbitova realizovala městská společnost TS a.s. Náklady činí 3,7 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám