Hlavní obsah

Frýdecký hřbitov dostane novou centrální část

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hřbitov ve Frýdku prochází velkými změnami, které jsou rozděleny do etap. Poté, co již byla opravena velká část chodníků, kdy asfaltový povrch nahradila zámková dlažba, přichází na řadu jedna z nejrozsáhlejších etap, a to ve spodní části hřbitova.

Foto: magistrát FM

Vizualizace

Článek

„Upraveny budou prostory pod křížem, kolem kapličky, ale také u vsypové loučky a schodiště, které bude vybouráno. Plochy, které mají rozdílnou výškovou úroveň, propojí nové dvanácti stupňové schodiště z tryskané žuly. Ke kapličce povede chodník z pískovcových plochých kamenů. Vydlážděné plochy budou lemovány nově vysázenými stromy a lavičkami. Upraven bude i prostor u vsypové loučky, kde budou instalovány nové lavičky, nové žulové stoly pro svíce i nádoby na květiny,“ informoval primátor Michal Pobucký s tím, že hřbitov se stane důstojným prostorem posledního odpočinku.

Úpravy centrální části hřbitova realizuje městská společnost TS a. s. „Práce jsme zahájili již v pondělí 1. července. V pátek od 7 ráno do 6 večer budeme frézovat stávající betony, což je spojeno se zvýšenou hlučností i prašností. Návštěvníky hřbitova tedy žádáme o shovívavost,“ vyzval předseda představenstva TS a. s. Jaromír Kohut.

Stavební práce a zajištění bezpečnosti si vyžádají omezení pohybu v areálu hřbitova. „Část rozestavěného území bude neprůchodná. Situační plánky s možnými trasami pohybu po dobu rekonstrukce budou zveřejněny ve vývěsních skříňkách hřbitova,“ dodal Jaromír Kohut.

Náklady na nejrozsáhlejší úpravy hřbitova jsou vyčísleny na více než 3 miliony 700 tisíc korun. Hotovy by měly být do Dušiček.

V následujících letech by se měl hřbitov rozšířit do míst, kde stávaly skleníky. Vzniknout by zde mělo kolumbárium, zóna pro epitafní desky i hrobová místa. Kapacita hřbitova by tak mohla být navýšena o více jak tři tisíce hrobových míst. Vše je nyní ve fázi vyřizování stavebního povolení.

Reklama

Výběr článků

Načítám