Hlavní obsah

Frenštátský komorní sbor natočil první desku s názvem Vánoční NyklBand

Novinky, Aneta Přadková

Pěvecký sbor NyklBand za dobu roční existence vystoupil na více než patnácti koncertech, vyjel i do zahraničí a jeho členové také stihli nahrát první desku s pásmem koled nazvanou Vánoční NyklBand. Tu pokřtí na koncertě v sobotu 21. listopadu v 19 hodin v aule frenštátské střední školy.

Foto: archiv sboru

Nyklband

Článek

Deska Vánoční NyklBand je první, kterou sbor nabízí posluchačům. „Obsahuje dvanáct koled a bude nám sloužit především jako propagační materiál. Pokud by si někdo chtěl CD pořídit, budeme moc rádi. Sehnat jej může buď přímo na našich koncertech, nebo kontaktovat nás na emailové adrese nyklband@seznam.cz či na našem facebookovém profilu,“ uvedl dirigent sboru Boris Nykl.

Samotnému nahrávání se sboristé věnovali na začátku srpna v prostorách ZUŠ ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde má také sbor zkoušky. Tři koledy vytvořil Boris Nykl zcela nové, další pak zaranžoval. „Začal jsem na nahrávání pracovat prakticky v červnu, přičemž v červenci jsme program nacvičovali. Velký dík patří právě Základní umělecké škole, která nejenže nám umožnila CD natočit, ale také nás celý rok podporuje v práci,“ říká sbormistr Nykl.

Koncert, na kterém desku slavnostně pokřtí, se uskuteční již tuto sobotu 21. listopadu od 19 hodin v aule Gymnázia a SPŠEI ve Školské čtvrti ve Frenštátě pod Radhoštěm. V přibližně hodinovém programu vystoupí také menší orchestr, který se podílel na natáčení CD. Koncert bude zároveň jakousi oslavou prvních narozenin NyklBandu.

„Pro náš sbor je výjimečný každý koncert. Letos ještě budeme zpívat na rozsvěcování vánočního stromu v Lichnově nebo například na předvánočním koncertu v Tiché. V příštím roce bychom chtěli podniknout nějaký zahraniční výjezd. Pokud jde o Česko, rádi bychom s NyklBandem vystoupili na Hukvaldech a v Praze,“ nastiňuje dirigent Nykl.

Pěvecký komorní sbor NyklBand vznikl teprve v říjnu loňského roku převážně z členů sboru Garrendo a absolventů frenštátského Gymnázia a Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky. Dvacetiletý dirigent Boris Nykl, student hudební výchovy a českého jazyka na Univerzitě Karlově v Praze, koketoval s myšlenkou založit vlastní těleso již za dob studia gymnázia.

„Až s přechodem na vysokou školu jsem se však rozhodl uskutečnit ji. Samotný vznik NyklBandu je ale zásluhou všech jeho zakládajících členů. V začátcích se nás scházelo osm, postupem času se těleso formovalo až do současné podoby osmnácti členů, přičemž na koncerty se vydáváme zhruba ve čtrnácti lidech,“ popisuje Boris Nykl.

Na zkouškách a koncertech, které vede, získává jako student a dirigent nejvíc zkušeností. „Snažím se být také součástí co nejvíce sborů a zpívat pod různými sbormistry v Praze,“ vykládá. Spolupráce s vlastním sborem mu však dělá největší radost.

Reklama

Výběr článků

Načítám