Hlavní obsah

František Nedvěd oslaví 70. narozeniny na hradě Křivoklát

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legenda českého folku, country a trampské hudby František Nedvěd oslaví sedmdesátku exkluzivním koncertem, který se uskuteční 28. července v romantických kulisách hradu Křivoklát. K výročí sestavil výběr písniček ze všech období hudebního života, které vydal na 2CD s názvem Jak šel život.

Foto: Křivoklát
Článek

Zpěvák a kytarista František Nedvěd (*19. září 1947 v Praze) pochází z pražského Spořilova. Společně s o rok starším bratrem Janem ale vyrůstal v trampské osadě v Lukách pod Medníkem na řece Sázavě, kde měli jejich rodiče chatu. Tam také začali oba bratři společně hrát. František to zpočátku zkoušel s bigbítem, ale pak se dal dohromady s Janem a založili první trampskou kapelu.

František Nedvěd začínal stejně jako jeho o rok starší bratr Jan ve skupině Toronto, která byla později přejmenována na Brontosaury. Významné muzikantské období představuje jejich účinkování ve známém Spirituál kvintetu. Nejslavnější léta pak prožili už jako bratrské muzikantské duo. 

Vzhledem k tomu, že se Jan Nedvěd rozhodl pro sólovou dráhu, nezbylo sourozenci nic jiného než začít vystupovat samostatně. Netrvalo dlouho a Nedvědi se znovu setkali na pódiu. A už nebyli jen dva, ale tři. Františkův syn Vojta Nedvěd si také zamiloval folk a country a začal vystupovat ve skupině Příbuzní. Od roku 2013 vystupuje František Nedvěd samostatně nebo s kapelou Tiebreak, občas společně se synem Vojtou.

V roce 2017 připravuje sérii koncertů k několika výročím. K výročí 70 let sestavil výběr písniček ze všech období hudebního života a ve spolupráci s vydavatelstvím Universal vydal v polovině letošního června 2CD s názvem Jak šel život vyšlo. Písně z tohoto CD zazní i na Křivoklátě.

Reklama

Výběr článků

Načítám