Hlavní obsah

Fotografie z historie zlínských filmových ateliérů představuje zámecká galerie v Holešově

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináct výjimečných filmových osobností, které se zapsaly do tuzemské i světové kinematografie představuje výstava, která je k vidění v 1. patře zámku v Holešově.

Foto: archiv Filmfest

Za kamerou A. Hackenschmied během natáčení filmu Krize (1938). Jeden ze snímků z knihy, která vyšla k osmdesátce filmových ateliérů ve Zlíně.

Článek

Prostřednictvím osmadvaceti historických fotografií z dílen a natáčení a časové osy z let 1936 až 2016 zachycuje významné mezníky zlínských ateliérů. Zmíněna jsou například jména jako Elmar Klos a Alexander Hackenschmid.

Výstavu doplňují fotografie a velkoformátové plakáty z filmů Karla Zemana, které sedm let ležely v depozitáři a naposledy byly veřejnosti představeny v New Yorku.

Výstavy do Holešova zapůjčila produkční společnost Filmfest, která si letos připomíná 80. výročí filmových ateliérů ve Zlíně. Obě expozice budou v Holešově veřejnosti volně přístupné v době konání kulturních akcí a to až do března 2017.

Doplňují je knižní publikace, které vyšly při zmíněné příležitosti - FA Kudlov 1 - Kudlovská stodola. Založení a první léta filmových ateliérů ve Zlíně a Začalo to Ferdou Mravencem. 80 filmových let 55 festivalových let. Obě jsou v prodeji v Městském informačním centru v Holešově.

Související témata:

Výběr článků

Načítám