Hlavní obsah

Fotograf Pavel Černý vrací do Čech moře

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho odvážný nápad, pro Pavla Černého způsob, jak oživit nově vznikající kulturně sportovní prostředí Božkovského ostrova s využitím stromů pokácených při budování in-line dráhy.

Foto: Adéla Černá

Sochy ve "výrobě"

Článek

Stromy pokácené na Božkovském ostrově se na něj vrátí zpět. Stane se tak díky několikaměsíční práci plzeňského fotografa, jež si dal za cíl maximálně využít kvalitního dřeva, které by jinak skončilo ve spalovně.

Ze soch odlétávají piliny, všude se vznáší dřevěný prach a vrčí motorová pila. Tak by se dala popsat práce, které propadl fotograf a výtvarník Pavel Černý v posledních třinácti měsících. Připravuje totiž výstavu soch s názvem tolik poetickým v této roční době - Moře.

Spolupráce s odborníky

Hlavním tématem je moře, lastury, mušle, vodní život. Umělec při přemýšlení o motivech spolupracuje s paleontology Západočeského muzea. Podle vlastních slov ho inspiruje právě období, kdy se na našem území pravěké moře nacházelo a  jehož existenci dokládá spousta nálezů v celém Západočeském regionu.

Božkovský park se stále mění a roste takříkajíc do krásy. Také díky sochám, jež autor poprvé vystaví veřejnosti v připravované výstavě. Hotový projekt pak bude umístěn na Božkovský ostrov, který tak získá na ještě větší kráse a funkčnosti, protože sochy budou zároveň součástí interaktivního dětského hřiště.

Výrobu soch již měli zájemci možnost vidět na několika sochařových veřejných vystoupeních na náměstí Republiky v Plzni, jež byly součástí pravidelných trhů. Nejen že byla všude cítit vůně benzínu a slyšet zvuk motorové pily na tak netradičním místě, ale odvážlivci si mohli sami vyzkoušet, jaké to je, tvořit se dřevem v jeho nejsurovější formě.

První možnost spatřit sochy v bezmála hotové podobě, budou mít návštěvníci slavnostího odhalení soch v galerii Pod Kyvadlem v sídle městského obvodu Plzeň 2-Slovany. Odhalení s překvapením nastane v pondělí 18. února v 17 hodin a výstava potrvá až do 31. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám