Hlavní obsah

Finále pěvecké soutěže Rozvíjej se, poupátko se blíží

Novinky, Kateřina Ernstová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři regionální kola 12. ročníku pěvecké soutěže Rozvíjej se, poupátko s mezinárodní účastí dětí z Polska a Slovenska se uskutečnily 12. a 13. května v Třinci a 16. května ve Stříteži. Vítězové jednotlivých kategorií se utkají v pátek 13. června ve velkém finále v Domě dětí a mládeže v Třinci.

Foto: Kateřina Ernstová
Článek

O tom, že regionální kola nejsou jednoduchou záležitostí, se soutěžící přesvědčili především v první části svého vystoupení. Při interpretaci jedné sloky povinné písně zpívali a capella, tedy bez hudebního doprovodu. Mladší ročníky předvedly smysl pro rytmus, správnou intonaci a hlasový rozsah v populární písničce Rozvíjej se poupátko, ti starší v Plyneš, Olzo, po dolině.

Možnost výběru jakékoliv oblíbené skladby z oblasti populární hudby, country, folkové nebo lidové měli zpěváci ve volitelné části. Zpívalo se s nahraným i živým hudebním doprovodem, velký obdiv sklidili interpreti doprovázející se sami hrou na hudební nástroj. Odborná porota posuzovala intonaci, rytmus a přednes povinné skladby. Zaměřila se také na vhodný výběr volitelné písně vzhledem k věku a schopnostem zpěváka, souhru s doprovodem, stylovost interpretace a celkový umělecký dojem.

„Podnětem k vytvoření projektu Poupátko byly samotné děti a jejich chuť zazpívat si kromě lidových také písně populární. Vzhledem k tomu, že jsme malá škola a máme tedy i omezené možnosti účastnit se podobných klání existujících ve velkých městech, rozhodli jsme se takovou soutěž uspořádat pro náš region. Název Rozvíjej se, poupátko symbolizuje hlavní cíl celého našeho projektu – dát dětem podmínky a možnosti k jejich rozkvětu," uvedla Dagmar Machálková, ředitelka ZŠ a MŠ Střítež.

Finálové kolo se uskuteční 13. června v Domě dětí a mládeže v Třinci od 15 do 19 hodin. Výkony zpěváků bude hodnotit sedmičlenná odborná porota. Vítěze čekají věcné ceny, DVD s videozáznamem soutěže, nahrávka soutěžní písně v hudebním studiu a návštěva Rádia Čas v Ostravě s možností natočení krátkého hudebního klipu nebo reklamy.

Hudební projekt Rozvíjej se, poupátko pořádá od roku 2002 Základní a Mateřská škola Střítež pro žáky českých a polských škol z Mikroregionu obcí povodí Stonávky. Soutěžního klání v sólovém zpěvu se od roku 2012 účastní také děti ze Slovenska a co druhý rok žáci základních a středních škol z Třinecka a Jablunkovska.

Letošní ročník této stále více populární soutěže mladých talentů podporuje přeshraniční projekt Rozvoj cezhraničnej spolupráce prostredníctvom vytvorenia siete aktívnej spolupráce základných škôl 2012-2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám