Hlavní obsah

Filmová kancelář Zlínského kraje oslavila první rok činnosti

Novinky, Magdaléna Hladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marie Terezie, Úsměvy smutných mužů nebo Metanol. Co mají tyto filmy společného? Všechny se natáčely na území Zlínska a u všech filmařům asistovala místní filmová kancelář. Ta 1. prosince oslavila první rok fungování. Jak její činnost pomáhá k oživení audiovizuální tvorby a prezentaci zlínského regionu?

Foto: Magdaléna Hladká

David Švehlík při natáčení jedné ze scén filmu ‚Úsměvy smutných mužů‘ ve Zlíně

Článek

Od svého vzniku poskytla kancelář bezplatné konzultace a tipy pro více než 40 filmových projektů. Prvním realizovaným snímkem, u kterého asistovala, byl největší projekt v historii České televize – dvoudílný film Marie Terezie natáčený se zahraniční účastí v Kroměříži.

Kancelář ZLÍN FILM Office producentům zprostředkovala setkání se zástupci města. Díky tomu se mezi oběma stranami podařilo navázat oboustranně výhodnou mediální spolupráci. Více než stočlenný štáb strávil v Kroměříži 18 dnů a utratil zde téměř 6 miliónů korun.

Servis filmové kanceláře nejčastěji spočívá v představování nabídky daného regionu, poskytování tipů na lokace nebo místní dodavatele. Filmaři si postupně zvykli, že s kanceláří mohou spolupracovat i při lokální medializaci nebo hledání komparzistů z řad místních obyvatel.

Ne všechny projekty, se kterými se filmaři na kancelář obrátí, se ale v regionu také realizují. Úkolem kanceláře je totiž sdělovat i méně populární pravdu – například informovat producenty o opravách vytipovaných lokací, kvůli kterým nebude natáčení v blízkém období možné. Tuto část práce sice veřejnost nevidí, ale filmařům i zástupcům lokací šetří čas a peníze.

Právě tato ‚neviditelná‘ složka tvoří v pracovní náplni filmových kanceláří největší podíl. Aby kancelář mohla štábům poskytovat potřebný servis, musí neustále sbírat informace z regionu, vytvářet si znalostní databázi, jednat se starosty a zástupci lokací, vysvětlovat veřejnosti, školám i politikům, v čem je přínos filmového průmyslu i jak je možné jeho rozvoj v kraji podpořit. Konzultace u konkrétních filmových projektů je pak pouze výsledkem těchto skrytých dlouhodobých příprav.

Filmová kancelář ZLÍN FILM Office získala ke své činnosti podporu Zlínského kraje i Státního fondu kinematografie. Za jejím vznikem ale stojí neziskový spolek Regionální filmový fond z. s. Podle předsedy spolku Jindřicha Motýla podobná aktivita v regionu chyběla.

Film jako prostředek k propagaci regionu vnímá také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek: „Podpora filmu není jenom o vzniku konkrétních audiovizuálních děl. Film je také silný marketingový nástroj, který může sehrát významnou roli v oblasti posílení cestovního ruchu. Proto jsme letos poprvé vyhlásili dotační výzvu na podporu natáčení ve Zlínském kraji, a proto také od začátku podporujeme činnost filmové kanceláře.“

V České republice existuje celkem 9 regionálních filmových kanceláří, u jejichž vzniku stála národní kancelář Czech Film Commission. Všechny spojuje společná snaha přilákat filmaře do daného regionu, poskytnout jim potřebné informace a kontakty, ale současně i získávat z těchto projektů maximum pro rozvoj a propagaci regionu.

Výběr článků

Načítám