Hlavní obsah

Film o Bohuslavu Martinů, který Britové natáčeli i v Poličce, tu bude mít premiéru s padesátiletým zpožděním

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před půlstoletím zažilo rodné město Bohuslava Martinů, malou senzaci – v roce 1966 se sem na několik týdnů „nastěhoval“ štáb televizní stanice BBC2, aby tu natočil podstatnou část dokumentu o životě a díle slavného rodáka.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Film se natáčel v roce 1966 a na jeho realizaci se podíleli i místní občané. Později se štáb přemístil do Prahy, Paříže a New Yorku, a závěrečné scény se natáčely v Itálii a ve Švýcarsku.

„Televizní film s názvem Music of Exile (Hudba exilu) měl v BBC2 premiéru v říjnu 1967, tedy přesně před 50 lety, ale z neznámých důvodů nebyl nikdy uveden v Československu. Tehdejší režim nemohl mít žádné zásadní ideové výhrady vůči filmu, který, jak je v BBC zvykem, byl politicky zcela neutrální a byl by mohl v té době napomoci při propagaci české hudby ve světě. A tak film upadl v Čechách málem v zapomenutí,“ uvádí bývalý poličský starosta a redaktor BBC v Anglii Jan Edlman. Ten na film upozornil v loňském roce.

Jan Edlman jako 21letý student angličtiny asistoval britskému televiznímu štábu při natáčení. „Byl jsem v té době student druhého ročníku Univerzity 17. listopadu, kde jsem studoval na tlumočnicko-překladatelské fakultě. Díky tomu, jsem se dostal k natáčení. Různě jsem tam pomáhal a zařizoval všechno možné,“ vzpomíná.

„Díky internetu jsem našel kontakt na režiséra Anthonyho Wilkinsona, který je v současnosti stále činný jako ředitel Wimbledonského hudebního festivalu a požádal ho o svolení promítnout film v Poličce v rámci letošního Martinů Festu. Pan Wilkinson nadšeně souhlasil a zanedlouho zaslal kopii filmu na DVD k volnému použití, tedy bez nároku na jakýkoli honorář,“ s nadšením dodal. 

Jan Edlman, se ujal překladu doprovodného komentáře, jehož spoluautorem je slavný anglický spisovatel Anthony Burgess, tvůrce Mechanického pomeranče, který proslavil ve filmové verzi Stanley Kubrick, a ve spolupráci s muzeem Polička a s členy Spolku Náš Martinů vytvořil definitivní verzi s českými titulky, která bude poprvé v této zemi uvedena v poličském Tylově domě ve čtvrtek 25. května v 19.00 hodin.

Po promítnutí filmu bude následovat beseda s jeho tvůrci. Potvrzena je účast režiséra Wilkinsona a přijede i hudební poradce Brian Large.

„A. Wilkinson, jak už jsem říkal, je ředitelem Wimbledonského hudebního festivalu, kde propaguje hudbu B. Martinů, a momentálně je vedoucím projektu na výstavbu nové Wimbledonské koncertní síně pro 1250 posluchačů. Do Poličky se velice těší a má spousty vzpomínek, o které se rád podělí. B. Large pracuje v Metropolitní opeře v New Yorku, kde režíruje nahrávky oper a hudebních představení pro DVD. Režíruje také přímé přenosy oper, které se promítají v kinech po celém světě. Brian Large byl v Čechách několikrát, například v roce 2007, kdy převzal ocenění za celoživotní dílo na festivalu Zlatá Praha. Doposud natočil více než 600 hudebních programů,“ dodal Jan Edlman.

Besedy se zúčastní i někteří z tehdejších účinkujících, aby zavzpomínali na zážitky z natáčení unikátního filmu TV BBC2 o Bohuslavu Martinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám