Hlavní obsah

Film Domácí péče veze z Itálie další ocenění

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 13. března získal film Domácí péče další ocenění, a to na 34. ročníku Bergamo Film Meetingu v Itálii. Snímek byl totiž vyhodnocen jako 2. nejlepší film festivalu, kde bylo uvedeno dalších 140 snímků, a tak je druhé místo skvělým oceněním.

Foto: Archiv filmu Domácí péče

Slávek Horák přijal další ocenění filmu Domácí péče

Článek

Je to až k nevíře, že český film debutujícího režiséra Slávka Horáka sbírá jednu cenu za druhou. Společně s hlavní představitelkou herečkou Alenou Mihulovou objíždějí tuzemské i zahraniční festivaly a domů vozí jedno ocenění za druhým.

Snímek Domácí péče se lehkou, zábavnou formou zaobírá těmi nejzákladnějšími životními otázkami, když zákeřná nemoc citelně ubírá dny, které byly na původním účtu žití. Přesto vtipné pojetí vyznívá laskavě a nepostrádá upřímné vyprávění o tom, jak si poradit s koncem svého života.

Cena udělená na italském filmovém festivalu je šestá v pořadí pro Alenu Mihulovou. Předcházely ji: Křišťálový globus z Karlových Varů, Cena české filmové kritiky, Český lev, Cena akademie NASK a Cena pro nejlepší herečku roku na festivalu v Palm Springs. Film si právem vysloužil i nominaci za Českou republiku na Oscara, dále Zvláštní uznání z festivalu ve francouzském Arrasu, Ceně mladého publika ve španělském Valladolidu, Ceně kinodistributorů v německém Mannheimu a dalším oceněním.

Domácí péče svou pouť ale rozhodně ještě nekončí, v dubnu by se kromě festivalu Titanic International Film Festivalu v maďarské Budapešti měla vydat také do Spojených států a Kanady v rámci festivalu Czech That Film. Nicméně Slávek Horák už v mezičase začal pracovat na novém scénáři a diváci u nás i ve světě se tak snad dočkají dalšího kvalitního snímku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám