Hlavní obsah

Film Domácí péče byl nominovaný na Oscara

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Domácí péče debutujícího scénáristy a režiséra Slávka Horáka byl za Českou republiku nominován na Ceny akademie - Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) jej vybrala z téměř 40 snímků uvedených u nás za poslední rok.

Foto: Archiv filmu Domácí péče

Bolek Polívka s Alenou Mihulovou

Článek

Prestižní americký filmový magazín Variety jej z 81 nominovaných filmů z celého světa následně označil za jednoho z 10 nejžhavějších kandidátů na Oscara v této kategorii.

Domácí péče měla premiéru v českých kinech na začátku července 2015 v rámci 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Po více než čtyřech měsících atakuje hranici 100 000 návštěvníků. Aby jej však mohli zhlédnout i ti, kteří se do kina nedostanou, vydává jej v těchto dnech Bontonfilm také na DVD.

Film si vydobývá uznání nejen doma, ale i ve světě

Křišťálový globus, který Alena Mihulová za Domácí péči dostala na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary jako nejlepší herečka v hlavní roli, ale předznamenal sérii dalších úspěchů.

Dalším „domácím“ oceněním byla cena za nejlepší ženský herecký výkon od akademie sdružující provozovatele kin (Novoborská akademie spojených kinematografií - NASK).

Na Vancouver International Film Festivalu v Kanadě byl film diváky vyhodnocen jako nejlepší z cizojazyčných filmů.

Na Internationales Filmfestivalu v německém Mannheimu získal Cenu kinodistributorů.

Na Valladolid International Film Festivalu ve Španělsku dostal Cenu mladého publika.

Na Festival International du Film d´Arras ve Francii filmu porota udělila Zvláštní uznání.

A velkým úspěchem je i zařazení režiséra Slávka Horáka mezi umělce, kteří svou prvotinou zaujali natolik, že je v této branži velmi uznávaný magazín Variety vybral do „10 Directors to Watch“, kterým bude věnovat speciální prostor.

„Mám z toho obrovskou radost, je to pro mě velká pocta a satisfakce,“ řekl režisér, jenž se tak představí s filmem také na filmovém festivalu v Palm Springs.

Hrají: Vlasta: Alena Mihulová, Laďa: Boleslav Polívka, Hanáčková: Tatiana Vilhelmová, Miriam: Zuzana Kronerová, Marcela: Sara Venclovská

Scénář a režie: Slávek Horák

Film se natáčel v září 2014 v obcích Napajedla, Jalubí, Žítková, Halenkovice, Otrokovice a také ve Zlíně a v Bratislavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám