Hlavní obsah

Film Cesta kolem světa se Sokolem a Pavláskem kvůli koronaviru běží online

Novinky, Kateřina Martykánová

Do podobné situace jako chystané novinky 3Bobule, Šarlatán nebo nový hit o neohroženém agentovi Jejího Veličenstva Jamesovi Bondovi se nyní dostal i film Cesta kolem světa s Ondřejem Sokolem a Lukášem Pavláskem coby průvodci cestopisu. Film je od neděle 15. března dočasně ke zhlédnutí na internetu.

Foto: IS Produkce
Článek

Jde o film, který vznikl z původně zamýšleného cestopisného seriálu a který měl dokumentovat vybraná místa na naší planetě. Ale celé to byl to spíše boj s větrnými mlýny, a tak se tito novodobí hrdinové, ne nepodobní donu Quijotovi de la Mancha a jeho věrnému druhovi Sanchovi Panzovi, plácali světem z místa na místo a dělali jeden průšvih za druhým.

Možná to bylo jejich tělesnou konstrukcí či osudem, ale tohle jejich trápení připomínalo jeden velmi podobný projekt, který natáčel legendární Terry Gilliam a byl, světe div se, také o donu Quijotovi a jeho obtloustlému příteli.

„Ten projekt skončil neslavně, tvůrcům se lepila smůla na paty, kamkoliv se hnuli. Jediné, co tehdy ze smysluplného projektu vzniklo, byl dokument o jeho natáčení s názvem Ztracen v La Mancha. Byť nakonec mistr Gilliam svůj film po dvaceti letech dokončil, Ztracen v La Mancha je dnes daleko známějším dílem,“ uvedl Martin Gazda z IS Produkce, která je koproducentem filmu Cesta kolem světa.

Podobně vznikla i “nejšílenější cesta všech dob” s pány Sokolem a Pavláskem - celovečerní film o natáčení zmíněného cestopisu, který se přes vleklé rozepře mezi producentem, tvůrci a herci chystal konečně do kin. Avšak přišlo omezení v podobě koronavirové epidemie a kinosály začaly zet prázdnotou.

„Protože velký počet diváků zůstal po nařízení vlády pochopitelně doma, museli jsme přijít na způsob, jak ty dva dobrodruhy dostat k lidem do obýváku. A to se nakonec povedlo a tento týden má film časově omezenou online premiéru na oficiální stránce filmu Cesta kolem světa,“ doplnil Martin Gazda a dodal: „Jak tento alternativní způsob distribuce nakonec dopadne, nikdo neví. Ale start nevypadá vůbec špatně”

Film Cesta kolem světa vznikl, když se Ondřej Sokol a Lukáš Pavlásek s filmovým štábem v čele s režisérem Danem Svátkem a kameramanem Jakubem Šimůnkem rozhodli natočit cestopis, jaký nikdo nikdy neviděl. To se jim skutečně povedlo…

Z navštívených zemí se toho divák ve finále moc nedozví, zato na kameru zaznamenali filmaři během půl roku na cestách jeden karambol za druhým. Film zachycující počínání těchto dvou komiků, kteří se chtěli přiblížit slávě Zikmunda a Hanzelky, dokumentuje den za dnem.

Nakonec se z ambice vyrobit “cestopis snů” stává šílený úprk přede všemi, které po cestě kolem zeměkoule dokázalo tohle duo a štáb v rámci svých rolí naštvat. Od Spojených arabských emirátů, přes Japonsko, Austrálii, Spojené státy, Kolumbii až po Maroko, Švýcarsko a Maledivy. Tam všude měli ti dva natočit cestopis, na který nikdo nezapomene.

Dopadlo to, jak to dopadlo. Ale jedno ví ti dva a členové filmového štábu přesně a mohou se tak vysmát všem těch vyznavačům teorie placaté Země - Země je opravdu kulatá!

Film ke zhlédnutí a další informace na www.cestakolemsvetafilm.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám