Hlavní obsah

Festival v Semilech je svátkem zdravotně postižených

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Semilech se ve dnech 22. – 25. dubna konal již 17. ročník festivalu pro zdravotně postižené s přiléhavým názvem Patříme k sobě. Patronát nad festivalem měla herečka Miriam Kantorková.

Foto: Jiří Růzha

festival Patříme k sobě Semily - taneční skupina Lucarino Dance z DNS Čížkovice

Článek

Před pár dny skončil festival, který je takovým malým svátkem zdravotně postižených nejen v Podkrkonoší. Z pěti krajů České republiky na festival přijelo přes 320 účastníků z 28 občanských sdružení a zařízení sociálních služeb, aby zde na koncertech v Semilech, Železném Brodě, Turnově, Vrchlabí, Rovensku pod Troskami, Lomnici nad Popelkou, Jablonci nad Jizerou a Vysokém nad Jizerou ukázali své na místních jevištích.

Všude je přijímali s nadšením, všude rozdávali radost a chuť do života. Leckde dokázali i hladit po duši. Počet diváků čítající více než 1500, ten hovoří i o zájmu veřejnosti o tato vystoupení.

Jedním ze zástupců Ústeckého kraje byla i taneční skupina Lucarino Dance z Domova Na Svobodě Čížkovice. Vystoupila na festivale celkem pětkrát, z toho hned poprvé na sluncem prosvíceném náměstí v Semilech, jako ochutnávková upoutávka toho, co diváky bude čekat na hlavním galavečeru v Semilech.

Následně ještě skupina s úspěchem vystoupila na galavečeru v Železném Brodě, středeční diskotéce v KC Golf, v Rovensku pod Troskami a na závěrečném představení v Semilech. Skupina se těší velké přízni diváků i pořadatelů festivalu. Tančí klasické americké Line Dance

Festival není pro jeho účastníky jen představení a odpočinek, obsahuje i doprovodné akce, jako návštěva muzeí, bowling, návštěva cirkusového představení a hlavně veliká téměř čtyřhodinová diskotéka, na kterou se všichni opravdu moc a moc těší, protože tam si všichni pořádně zatancují a popovídají. Tam se utužují přátelství, vyměňují telefonní čísla a emailové adresy. Zdravotně postižení žijí s téměř stejnými problémy jako zdravá populace a internet dnes běžně používají i oni.

Festival pořádá Podkrkonošská společnost přátel dětí zdravotně postižených se sídlem v Semilech. Tento poněkud delší název skrývá skvělou partu paní a dívek s vynikajícími organizačními schopnostmi a hlavně s neutuchajícím zápalem pro práci se zdravotně postiženými. Vždyť zařídit a sehnat peníze na festival, to je již náročná práce, a pak vše načasovat, aby to klaplo na minutu, doprava, koncerty, stravování... Prostě klobouk dolů.

Čtyřdenní maratón skončil v pátek 25. dubna posledními vystoupeními v Semilech a ve Vrchlabí. Všichni se opět rozjeli domů, ale při loučení si slíbili, že za rok se zase sejdou na dalším - již osmnáctém ročníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám