Hlavní obsah

Festival světla o víkendu navštívilo 40 tisíc lidí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší akce ve veřejném prostoru od zahájení Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 se setkala s velkým ohlasem veřejnosti.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Program festivalu připravil tým Plzně 2015 ve spolupráci s pražským festivalem Signal.

Článek

V pátek a sobotu 20. a 21. února se na rozzářenou procházku se světelnými instalacemi podél Radbuzy vydalo na 40.000 lidí.

„Ukázalo se, že i v zimě jde nalákat obyvatele města na večerní procházku. Ačkoliv únor nepatří mezi turisticky silné měsíce, věřím, že se zájem hostů projeví i na tržbách hotelů nebo restaurací. Díky festivalu jsme také mohli ukázat i méně známá nebo nová místa Plzně doslova v novém světle, představili jsme prostor kreativní zóny DEPO2015, úplně nové publikum si jistě prohlédlo také Papírnu nebo Městskou plovárnu,” informoval programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Program připravil tým Plzně 2015 ve spolupráci s pražským festivalem Signal. Součástí byl videomapping, světelné instalace, interaktivní objekty a další umělecká díla spojená se světlem.

„Jsme moc rádi, že jsme mohli na úspěšném plzeňském Festivalu světla spolupracovat. Pražský Signal festival se během svých dvou ročníků stihnul etablovat mezi českými i evropskými kulturními akcemi natolik, že nyní pomáháme spoluvytvářet festivaly světla nejen mimo metropoli České republiky, ale také v zahraničí. Momentálně například chystáme festival světla v Rumunsku,” uvedl Martin Pošta, ředitel festivalu Signal.

Na Festivalu světla se představily práce předních českých i zahraničních umělců. Některé instalace byly vytvořeny jako site-specific díla speciálně pro daný prostor, jako například performance Stíny japonské umělkyně Hiroko Matsushita v DEPO2015, která industriální halu označila za velmi inspirativní, a nebo blikající světelná instalace Die Herde německého tvůrce Axel T. Schmidta v pivovarských sklepích.

„To místo bylo úžasné. Moc děkuji Plzeňskému Prazdroji, že mi umožnili vystavovat v prostoru, který primárně pro umění není určený, ale jako by si o to přímo říkal,” dodal autor. Jeho dílo bylo výjimečně zahrnuté i v prohlídkovém okruhu Plzeňského Prazdroje, přes víkend ho vidělo 10.000 návštěvníků, z toho přibližně čtvrtina zahraničních.

Některá díla v Plzni ještě zůstávají – socha Davida Černého Speederman bude k vidění v kavárně kulturního centra Papírna až do 20. března, či dvoumetrové tepající Srdce, které chtějí studenti FDU Ladislava Sutnara ZČU v další fázi doplnit o zvuk.

„Tak velký zájem lidí jsme ani nečekali, před Korandovým sborem se stály fronty. Jsme moc vděční za zpětnou reakci návštěvníků, které Srdce zaujalo. Teď na něm budeme pracovat dál, doladíme ještě nějaké detaily, jako tlukot srdce, a pak začneme pracovat na druhé fázi - 3D mapping/animace, který se bude generovat podle zvuku. Plánujeme ho pak vystavit ho v rámci nějakého festivalu v Praze,” doplnila za trojici autorů Gabriela Matušková.

Reklama

Výběr článků

Načítám