Hlavní obsah

Festival Spectaculo Interesse vyhlásil vítězná představení

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inscenací Amberville aneb Drsné město hebkých plyšáků skončila v pátek 27. září mezinárodní přehlídka loutkářské tvorby Spectaculo Interesse 2013. Od roku 1995 ji každé dva roky pořádá Divadlo loutek Ostrava. Na letošní jubilejní ročník festivalu přijeli umělci a soubory z 11 evropských zemí.

Foto: Zdroj: DLO Ostrava

Festival Spectaculo Interese 2013 v Ostravě. Z vítězné inscenace Duda paiva.

Článek

Mezinárodní festival loutkářské tvorby Spectaculo Interesse se konal v na alternativní scéně i na hlavní scéně Divadla loutek Ostrava, ale také na multižánrové scéně Cooltour a v ulicích města Ostravy od 22. do 27. září. Festival nabídl 31 představení, a to pro všechny generace návštěvníků. 

"Letošní ročník přinesl představení výhradně špičkové úrovně. Zároveň se ukázalo, že loutka se v divadelním světě začíná opět prosazovat a získává si zpět svůj půvab pro herce i pro diváky. Všechny letošní inscenace byly ryze loutkářské a loutkové. Zájem diváků předčil očekávání, každý den byly obě scény doslova nacpány po střechu," uvedla Jarmila Hájková, ředitelka DLO.

Festival byl soutěžní, kromě pohádky Zlatovláska, kterou premiérově uvedlo domácí DLO. Představení hodnotila tříčlenná mezinárodní porota, která vybírala tři vítězné inscenace. V porotě byl Jakub Krofta, český režisér a scénárista a nynější umělecký šéf polského divadla Wroclawski Teatr Lalek, jenž ji také předsedal. Z téhož divadla přijela polská dramaturgyně Maria Wojtyszko a porotu doplnil teatrolog Vladimír Predmerský z Bratislavy. Porota ocenila "dramaturgický výběr soutěžních inscenací a úsilí souborů o co nejlepší prezentaci své tvorby".

Hlavní cenu festivalu Spectaculo Interesse 2013 si odnesl soubor Duda Paiva Company z nizozemského Amsterodamu za představení Bestiáře za dokonalou souhru jevištních složek a novátorské, inspirující loutkářské postupy. Cenu předala náměstkyně primátora města Ostravy Simona Piperková.

Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje získala inscenace Budulínek  Naivního divadla v Liberci za výjimečný kontakt s dětským divákem a za bezprostřednost hereckého projevu.

Mecenášem třetí ceny byla Danuše Řezníčková, manželka dlouholetého "dvorního" fotografa DLO Františka Řezníčka, který tragicky zahynul v roce 2007. Tato cena byla udělena představení Svatí ze sídliště souboru Ad Spectatores z polské Wroclavi za originální přístup v inscenování současné literatury.

Festivalem spolupráce se soubory, které se letos v Ostravě představily, zdaleka nekončí. Například autor a režisér vítězné inscenace Duda Paiva, připravuje pro DLO novou hru Marvin.

"Festival zároveň otevřel nové možnosti pro naše ostravské divadlo předvést, co umíme, dále ve světě. Dostali jsme řadu nabídek na hostování, s nimiž budeme v dalších sezónách pracovat," konstatovala na závěr ředitelka DLO Jarmila Hájková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám