Hlavní obsah

Festival Setkání / Encounter vstupuje do druhého čtvrtstoletí

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 12. až 16. dubna se koná již 26. ročník Mezinárodního festivalu divadelních škol Setkání / Encounter. Připravují ho studenti Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

Foto: archiv JAMU

Článek

Jedinečný brněnský divadelní festival má za sebou dvacet pět let trvání. Až bude mít dvakrát tolik nebo bude slavit stovku, zůstane festivalem stále stejně mladým. Každoročně je totiž setkáním brněnských studentů s kolegy z divadelních škol z Evropy i celého světa.

„Hlavním programem je setkání divadelních inscenací vytvořených na různých divadelních školách,“ uvedl ředitel festivalu prof. Mgr. Petr Oslzlý. Za dobu trvání se v Brně představily studentské soubory ze všech světadílů, zatím vyjma Austrálie. I zde však není absence „absolutní“, zástupce ze země „protinožců“ nechyběl jako člen poroty v jednom z předchozích ročníků.

Motem letošního Setkání jsou „Nová znamení a úhly pohledu“. Jak se promítnou a objeví v inscenacích souborů z jedenácti zemí světa, jistě posoudí pedagogové, divadelníci, kolegové i všichni návštěvníci. Festival je nesoutěžní, uděluje se však ocenění Marta jako uznání za inspirativní a objevné počiny mladých divadelníků. Hosty a aktéry z největší dálky jsou tentokrát z Tchaj-wanu, nejblíž to mají samozřejmě kolegové z Prahy a Slovenské republiky. Několik souborů se letos na festivalu v Brně objeví vůbec ponejprv.

Festival vzniká za podpory Integrational Visegrad Fund, Magistrátu města Brna, Státního fondu kultury a dalších.

Jednotlivá představení v bohaté nabídce pěti festivalových dnů se konají nejen na scénách Janáčkovy akademie, ale i v dalších brněnských divadlech a prostorách.

Další informace o letošním ročníku Setkání/Encounter na: www.encounter.cz nebo www.facebook.com/setkani

Zdar festivalu popřejme slovy doc. MgA. Zbyňka Srby, děkana Divadelní fakulty JAMU: „Nechť se přátelsky střetnou různé úhly pohledu a poodhalí se tak nová znamení.“

Reklama

Výběr článků

Načítám