Hlavní obsah

Festival národů Podyjí zve do kuchyně pod širým nebem na mikulovském náměstí

Novinky, Jitka Sobotková

Mikulovský Festival národů Podyjí je jedinečným setkáním a obrovskou kuchyní pod širým nebem, kde lze na jednom místě pouze jedenkrát v roce ochutnat speciality z téměř celé Evropy. Kulinářský a hudební festival se letos bude konat o víkendu 18. až 20. července, a to již po patnácté.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

„Posláním festivalu je připomenout si, že kulturu i gastronomii Podyjí utvořila řada národů, které tu zanechaly něco ze svých zvyklostí. A celá akce tak dává těmto národnostním skupinám příležitost představit své hudební, taneční, divadelní a kulinářské výtvory,“ řekla za organizátory festivalu z občanského sdružení Národy Podyjí Pavlína Janderková.

Festival začne již v pátek 18. července v 17 hodin veřejnou diskusí (In)tolerance, která se koná v galerii Konvent. Na téma Je jinakost problém? bude hovořit starostka obce Obrnice Drahomíra Miklošová, novinářka Ludmila Rakušanová či nezávislý publicista Přemysl Janýr a Čechoargentinec Juan Braun. Budou se společně s publikem zamýšlet nad otázkou soužití s romskými sousedy a nad tím, zda jsme či nejsme rasisté, jak se žije našincům v cizině, a naopak cizincům u nás, a že cizinec není nepřítel.

Na diskusi naváže vernisáž výstavy Noc venku Břeclav 2013 fotografa Zbyňka Uhra, která začne v 19 hodin. Jednatřicetiletý autor na svých fotografiích zachytil atmosféru z premiérové Noci venku, která se konala v listopadu loňského roku v Břeclavi.

Celorepublikový sociální projekt měl za hlavní cíl upozornit veřejnost na problematiku bezdomovectví,“ řekla Pavlína Janderková. Vyvrcholením putovní výstavy bude tichá dražba fotografií.

Na myšlenku celého projektu a vernisáže fotografií naváže obdoba Noci venku přímo v Mikulově a lidé budou moci přenocovat pod širým nebem v zámecké zahradě. „Po celý páteční večer se bude vařit kotlíková polévka, do které může každý přispět svou vlastní hrstkou přinesených ingrediencí,“ doplnila Pavlína Janderková.

Sobotní program bude pestrý jak kulturně, tak kulinářsky. „Letos si budou moci návštěvníci pochutnat na dvaceti národnostních specialitách. Nově se představí kuchyně vietnamská, maďarská, malokarpatská, středoslovenská a středoasijská nebo ukrajinská,“ řekla Pavlína Janderková.

Ke stálicím s výbornou kulinářskou nabídkou budou patřit stánky s kuchyní arménskou, bulharskou, italskou, židovskou, kavkazskou nebo romskou, ruskou, srbskou, záhoráckou, vídeňskou či moravskou.

Hlavní kulturní program na Náměstí začíná v deset hodin dopoledne a potrvá až do dvaadvacáté večerní. Kromě místních kapel i folklorních souborů vystoupí také skupina Matrjošky s ruskými lidovými písněmi a častuškami, pop-rocková formace Leora z Rakouska nebo experimentální world music Bezobratři.

„Zajímavé budou určitě i maďaské lidové tance v podání skupiny Koris Brno a vystoupení kytaristy a harmonikáře Dana Vertíga. Na závěr večera přijede zahrát brněnský pouliční šraml Urband,“ pozvala na festival jeho produkční. Nebude chybět ani ochutnávka místních a rakouských vín v přízemí radnice.

Nedělní Permanent Breakfast a ukončení Festivalu národů Podyjí se letos bude konat netradičně v zámecké zahradě a podle zájmu se může protáhnout až do pozdních odpoledních hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám