Hlavní obsah

Festival knihy o umění představí autory fotografií

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro některé čtenáře je dodnes březen synonymem Měsíce knihy. Kavárna Gaviota v DBK na Praze 4 připravila setkání s autory knih na každý čtvrtek po celý březen. Letos bude věnován fotografii v knize.

Článek

První ročník Měsíce knihy se konal v roce 1955 za účelem propagace knih, aby byly přístupné všem občanům. Po sametové revoluci v roce 1989 přestal být Měsíc knihy oficiálně řízenou akcí, i když dodnes knihovny či knihkupectví nabízejí v průběhu měsíce března zajímavá setkání s různými autory.

Již pátý ročník festivalu knihy o umění LITERATURA 2014 se koná v kavárně Gaviota v DBK každý čtvrtek po celý měsíc březen. Letos je věnován fotografii v knize. Začíná se vždy v 17 hodin.

Program nabízí setkání se zajímavými hosty, jako jsou fotograf Antonín Kratochvíl (6. 3.), Michal Petrov (13. 3.), se sochařkou Veronikou Richterovou a grafikem Michalem Cihlářem (20. 3.) nebo tvůrci československé fotografie (27. 3.)

Prostřednictvím knihy fotografa Antonína Kratochvíla s názvem Persona se můžete setkat s lidmi z nejrůznějších koutů světa. Obsahuje mimo jiné i fotografie známých tváří, jako je např. americká herečka Liv Tyler, francouzský herec David Bowie, americký podnikatel Bill Gates, herečka a bývalá manželka krále rock’n’rollu Elvise Presleyho Priscilla Presley, americký herec Johny Depp nebo americký filmový herec a režisér George Clooney.

Do doby nedávno minulé se můžete vrátit s knihou Michala Petrova Retro Čs. Uvádí v ní vzpomínky na věci každodenní spotřeby, které provázely každého průměrného obyvatele Československa. Autor čerpá jak ze svých vlastních zkušeností, tak i z dobové reklamy.

Sochařka Veronika Richterová s grafikem Michalem Cihlářem vás zavedou na netradiční putování po Kubě a Kambodži. Současně představí i práci na aktuálních projektech. Jde o fotosběry, které jsou základem knihy o kanalizačních poklopech, a dvě připravované publikace o originálním využití PET lahví. Výstava fotografické publikace věnované kanalizačním poklopům se koná od 3. 3. do 30. 4. v DBK v oddělení gastra.

Na setkání s autory naváže hned 22. 3. workshop pro děti. Pod vedením Veroniky Richterové si děti vytvoří vlastní PET-artovou květinu a naučí se ji vyfotografovat.

Poslední setkání přinese pohled na svět očima generace slovenských fotografů, kteří studovali v 80. letech na pražské FAMU. Byli to Miro Švolík, Vasil Stanko, Tono Stano, Rudo Prekop, Kamil Varga, Peter Župník, Jano Pavlík a Martin Štrba.

Reklama

Výběr článků

Načítám