Hlavní obsah

Festival holotropní kultury byl pro návštěvníky zážitkem

Novinky, Tomáš Váňa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O víkendu 21. - 23. dubna proběhl v Pražské křižovatce Festival holotropní kultury. Akci pod záštitou Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 uspořádalo Mezinárodní transpersonální centrum Holos.

Foto: Aleš Orlík

Zástupce Nadace VIZE97 Jakub Doležal přebírá dar z rukou zakladatele Centra Holos Milana Hrabánka.

Článek

Festival začal v pátek večer vernisáží výstavy nazvané „Z temnoty duše… světlo". Název výstavy naznačoval její obsah, který zahrnoval umělecká díla vzniklá na základě potřeby umělce vyjádřit svůj niterný proces a třeba i z temnoty duše jej transformovat do obrazu, plastiky či audiovizuálního díla.

Tato transformace zároveň umožní, aby to temné, co duši tíží, odešlo, a zůstalo světlo. K tomu napomáhají holotropní stavy vědomí, které se někdy objeví spontánně nebo je cíleně můžeme navodit například technikou holotropního dýchání. Každé vystavované dílo má svůj příběh, který pět umělců poodkrylo v katalogu k výstavě a také v rámci besedy na páteční vernisáži.

Pátečního slavnostního večera se zúčastnil také zástupce Nadace Vize 97 Jakub Doležal, který společně s umělci přestřižením pásky zahájil třídenní festival a také pokřtil katalog k výstavě. Převzal také z rukou zakladatele centra Holos Milana Hrabánka kované havlovské srdce, které je darem Holosu paní Dagmar Havlové jako poděkování za podporu jeho činnosti na poli transpersonální psychologie.

V průběhu večera zazněla koncertní vystoupení Johany Teryngerové za klavírního doprovodu Václava Kramáře. Johana Teryngerová představila svou novou vlastní tvorbu, která je také příkladem holotropního umění a setkala se s velkým úspěchem. Večer byl zakončen příjemným psychedelickým chillout Daniela aka Fat Cat.

Sobotní a nedělní dopoledne byla plná zajímavých přednášek na témata jako jsou psychedelické látky, šamanismus, změněné stavy vědomí, holotropní dýchání nebo archetypální astrologie. Odpolední sobotní workshopy zase představily zpěv a malování jako formy terapie, a to pod vedením Johany Teryngerové, profesionální lektorky zpěvu a Miloše Aitoshe, jednoho z vystavujících umělců.

Sobotní večer začal pěveckým koncertem absolventů seminářů terapie zpěvem, které vede profesionální zpěvačka a lektorka, Johana Teryngerová. Závěr večera patřil kapele Létající koberec a jejímu energickému vystoupení obohaceného animovanými projekcemi P. L. Kopeckého, které v prostředí kostelní lodi Pražské křižovatky působily magicky.

Na nedělních odpoledních workshopech si návštěvníci mohli poslechnout poezii Jitky Badoučkové, jejíž verše jsou inspirovány holotropními stavy vědomí a také si namalovat vlastní obraz v rámci arteterapie s Pavlou Novákovou, další vystavující umělkyní. Závěr večera, a také celého festivalu, patřil show "Holotropic live" - aktivní muzikoterapii vedené Janou Vysoudilovou a Milanem Hrabánkem.

Festival holotropní kultury byl jedinečný tím, že se nejednalo pouze o výstavu obrazů, ale že bylo možno poznat všechny umělce osobně, poslechnout si jejich příběh a také s nimi strávit čas v rámci workshopů. Návštěvníky obohatila série přednášek významných osobností, jejichž témata přinesla nové vhledy a informace. Spolu s koncerty vytvořil Festival holotropní kultury akci, která byla zážitkem a obohacením pro všechny návštěvníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám