Hlavní obsah

Festival Folklor bez hranic se přesunul do Ostravy-Hrabůvky

Novinky, Josef Zajíc

Druhého dne festivalu Folklor bez hranic, který probíhá ve dnech 17.-21. srpna 2015 v Ostravě, se ujal městský obvod Ostrava-Jih. Návštěvníky u kulturního zařízení K-Trio v Ostravě-Hrabůvce přivítal starosta Martin Bednář.

Foto: Josef Zajíc

Folklor bez hranic v Ostravě - Hrabůvce. 18. srpna 2015. Soubor Martana Buddhaya Warna Indonesia.

Článek

Program pořadatelé z občanského sdružení Folklor bez hranic Ostrava a z kulturního zařízení K-Trio posunuli v úterý o 30 minut na 17. hodinu. Udělali dobře, přestalo pršet.

První se publiku předvedl folklorní soubor Kecskeméti Kurázsi Táncmühely z Maďarska. Soubor byl založen roku 1994 s hlavním cílem zachování kultury Karpatské kotliny. 

Jako druhý na podium nastoupil Soubor písní a tanců TRADYCJA z Polska. Kolektiv byl založen v roce 1999 v centru kultury ve Wilamowicích a v současné době združuje 33 členů ve věku od 6 do 73 let.

Návštěvníci se poté dočkali prvního zahraničního hosta, souboru Martana Buddhaya For Warna Indonesia. Soubor byl založen roku 1990 a jeho průkopníky byli Tanti Horii a Ai Syarif. Oba jsou také členy velmi známé a uznávané indonéské umělecké skupiny Swara Maharddhika. Soubor se svými exotickými tanci byl přijat bouřlivým potleskem a s všeobecným uznáním.

Folklorní soubor Kolkha II z Gruzie přišel s jinou notou i stylem tanců. Soubor byl založen na přelomu let 1992 a 1993. Od počátku bylo snahou choreografů a tanečníků souboru zpopularizovat a zvýšit povědomí o gruzínských lidových tancích.

Po akčním vystoupení gruzínského souboru se příroda zachovala po svém.  Začalo pršet. Program, spíše jeho závěr, byl přesunut do sálu kulturního zařízení K-Trio.

Po krátké chvilce již diváci zhlédli další velmi atraktivní taneční program Folklorního souboru SAACBÉ z Mexika. Ten vznikl v roce 2009 na základě vzrůstajícího zájmu obyvatel Latinské Ameriky o svou minulost a tradice. Soubor sdružuje členy napříč věkovými skupinami - všechny ale spojuje sdílení svého srdce a duše prostřednictvím tance, písní a divadla.

Velmi skvělý program uzavřel známý Moravský soubor Ševčík z Ostravy, který má za sebou dlouholetou a bohatou historii. V letošním roce slaví již 65. výročí od svého založení v květnu 1950.

Celý program festivalu Folklor bez hranic v Ostravě-Hrabůvce provázeli moderátoři Vendula Nováková a Lukáš Červenka. Oba pozvali návštěvníky na jeho další pokračování.

Ve středu 19. srpna bude program festivalu v městském obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky zahájen v 16:30 na Mariánském náměstí. Večer v 19 hodin program pokračuje koncertem na kolonádě v Lázních Klimkovice.

Čtvrtek 20. srpna bude patřit městskému obvodu Ostrava-Poruba, kde se program bude konat u rondelu na Hlavní třídě. Hlavní program započne v 16:30.

Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz přivítá účastníky v 15:30, kdy centrem města projde festivalový průvod. Festival ukončí v 18 hodin Závěrečný festivalový koncert opět na Slezskoostravském hradě.  

Podrobnosti na: www.folklorbezhranic.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám