Hlavní obsah

Festival F. L. Věka opět nově. Na zámku Kvasiny se představí cembalistka Barbara Maria Willi

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmý ročník festivalu F. L. Věka nabízí posluchačům několik novinek. V neděli 17. září zavítá do úplně nové destinace - poprvé se koncert uskuteční v historických prostorách klasicistního zámku v Kvasinách.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Původem německá cembalistka Barbara Maria Willi se představí na festivalu F. L. Věka.

Článek

V zámeckém Loveckém sále se představí Barbara Maria Willi, původem německá cembalistka, která významně přispěla k propagaci staré hudby v České republice. Založila cembalovou třídu na JAMU v Brně a v roce 2006 získala doktorský titul na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně za svou práci nazvanou O stylu generálního basu v 17. století. V roce 2010 jí byl udělen profesorský titul a od roku 2014 je vedoucí nové katedry staré hudby na JAMU. Věnuje se také činnosti dramaturgické, známé jsou její počiny v rámci festivalu Concentus Moraviae či cyklus koncertů staré hudby v Brně pod názvem “Barbara Maria Willi uvádí…”

Na programu třetího festivalového koncertu jsou Goldbergovy variance Johanna Sebastiana Bacha, jedno z mála děl, vydaných ještě za skladatelova života, které se zároveň řadí mezi nejlepší příklady jeho variačního umění.

Po protagonistce koncertu si v krátkosti představme také zámek Kvasiny - trojkřídlý klasicistní zámek byl postaven koncem 17. století na místě bývalé tvrze na ostrohu nad řekou Bělou. Je obklopen desetihektarovým parkem s mnoha krásnými a vzácnými stromy.

Majitelka zámku, paní Soňa Janečková Klímová, v něm v roce 2012 vytvořila velmi zajímavou galerii a koncertní sál. Hlavní křídlo nyní funguje jako výstavní prostor. Další místností je již zmiňovaný Lovecký sál, který slouží k pořádání koncertů, a v neděli 17. září  tedy právě zde v 17 hodin začne třetí koncert v rámci festivalu F. L. Věka 2017. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám