Hlavní obsah

Festival Divadlo bez bariér zahájil čtyřdenní maraton představení

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní festival Divadlo bez bariér nabízí více než dvacet představení převážně z mimoostravských divadel a probíhá od 3. do 6. října. Program od úterý 4. října nabídne divákům dopolední pohádky pro děti i večerní představení pro dospělé.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 4.10.2016: 9. festival divadelní tvorby Divadlo bez Bariér. Mei námi- FysioArt a Divadlo Ponec

Článek

Festival Divadlo bez bariér se během posledních tří bienále vyprofiloval na mezinárodní přehlídku vynikajících divadelních představení, z nichž si vyberou diváci všeho věku a různých zájmů.

„Festival má za cíl nabídnout tvorbu, která překračuje hranice mezi námi i v nás. Jde o cesty přes bariéry všeho druhu - tělesná, duševní postižení, společenská i osobní tabu, předsudky a rozdíly kulturní, etnické, náboženské, sociální, generační či niterné,” vysvětlila zaměření festivalu Lucie Mičková z produkce a PR Divadla loutek Ostrava (DLO).

Pondělní dopoledne 3. října zahájilo představení FysioArt a Divadla Ponec / Tanec Praha Mezi námi. Autorské, tanečně-pohybové a vizuální představení předvedli umělci dětem z mateřských škol na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava v 8.30 a 10.30 hodin.

Podle konceptu a režie Hany Strejčkové dětem představili hudbou, tancem, pantomimou, jak se staví dům, co je to domov a jak se v něm žije. Několikrát tanečníci pozvali děti na jeviště a s nimi putovali, přírodou, travou a kalužemi, až postupně našli místo, kde stavět a jak si postavit dům. Děti rozuměly, chápaly a zapojily se. V závěru představení pomocí skládánek z papíru si děti postavily dům, vesnici, sídliště, město. Prostě místo pro život.

Na hlavní scéně od 10.30 se prezentovala Lenka Vagnerová a Company Praha pohybovým představením Gossip o síle klepů, pomluv a fám, které dokážou náš život obrátit naruby a někdy se k nám dostanou ještě dříve, než vzniknou.

V úterý 4. října v 10.30 předvede Bratislavské bábkové divadlo loutkovou pohádku Myška nie je liška na hlavní scéně.

Odpoledne od 14.00 a 16.00 hodin ve zkušebně DLO neodolatelně improvizující Marek Bečka s několika pimprlovými kolegy přeskočí všechny překážky a odpoví na otázky přítomných návštěvníků v představení Buchty a loutky.

V 18.00 na hlavní scéně se pro dospělé uskuteční taneční představení STK Theatre Concept - Praha o kořenech, zákonitostech, rituálech a stereotypech života žen od dospívání až ke stárnutí.

Ve 20.00 hodin na alternativní scéně diváci uvidí inscenaci Blažena Divadla Kampa - Praha. Půjde o hravě metaforickou mozaiku divadla, tance, živé hudby a zpěvu na téma radostných i těžkých momentů a etap v životě ženy.

„Festival Divadlo bez bariér si v letošním roce připomíná také tři významná výročí: 700. výročí narození Karla IV. oslavíme dílnou Putování za Karlem IV. (čtvrtek 6. 10. v 8.30), k 400. výročí úmrtí Williama Shakespeara uvedeme v našem amfiteátru Sen v moci svatojánské (středa 5. 10. v 16.00) a nedožité 80. narozeniny Václava Havla uctíme představením jeho hry Zahradní slavnost (středa 5. října v 8.30 na alternativní scéně),” dodala Lucie Mičková. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám