Hlavní obsah

Festival Divadelní svět Brno vstoupí do jubilejního 10. ročníku

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 23. až 28. května se představí víc než padesát představení z celého světa. Tématem festivalu je Evropský sen. „Rezonuje s atmosférou ve společnosti ... a nabízí divákům reflexi toho, co sami prožívají,“ uvedl ředitel Národního divadla Brno i festivalu DSB Martin Glaser.

Foto: Archiv NdB
Článek

Divadelní svět Brno se stal prestižní událostí, domácí divadla mají velký zájem představit své inscenace v kontextu počinů zahraničních. Diváci všech generací se mohou těšit na strhující představení k tomuto tématu z Česka, Slovenska, Belgie, Jihoafrické republiky, Jižní Koreje, Komorských ostrovů, Madagaskaru, Martiniku, Německa, Norska i Polska a dalších.

Hrát se nebude jen na známých adresách, jako jsou scény Národního divadla Brno, Divadla Husa na provázku, HaDivadla, Městského divadla Brno, Divadla Polárka nebo brněnské JAMU, ale třeba v šapitó na Kraví hoře nebo v Löw-Beerově vile.

Představení budou ukotvena v několika tematických liniích. V té hlavní – Evropský sen, se diváci vydat na vzrušující cestu evropskou minulostí i současností. Jedna z největších hvězd současného evropského divadla polský režisér K. Warlikowski přiveze svoji ambiciózní adaptaci Proustova Hledání ztraceného času nazvanou Francuzi.  

Původem izraelská režisérka Y. Ronenová se inscenací Roma Armee z berlínského Maxim Gorki Theater vydá do budoucnosti bez předsudků. Belgická performerka M. Dermul přímo s diváky dotvoří univerzální „píseň evropského občana“ (European Citizen Popsong).

Co má společného národní minulost, rituál a svoboda projevu? Odpoví rakouský choreograf a muzikant S. Mayer v Sons of Sissy. Uvedena bude i ve speciální úpravě pro zrakové hendikepované. V této linii se představí Europeana (Francie), Americký cisár (Štúdio 12 Bratislava) nebo čerstvý počin M. Dočekala v Městských divadlech pražských Andělé v Americe.

Do Evropy mimo Evropu míří tematická linie, jíž tvoří i představení souborů z jediného evropského ostrova v Karibiku: Martiniku. Vrcholem bude hudebně dramatické vystoupení komorského hudebníka a divadelníka S. Elbadawiho – Mwezi WaQ. Zpěvy Luny a naděje v závěru festivalu. 

V programu se potkají také tři velká jména skandinávské literatury a divadla. – Ibsen, Bergman a Andersen. Poprvé si bude moci brněnské publikum vychutnat Ibsenovo dílo v originále (Visjoner Teater Oslo ve vile Löw Beer).

Bergmanovské postavy z prozaického textu Soukromé rozhovory ožijí v inscenaci spolku J. Nebeského Jedl v hlavní roli s A. Švehlíkem, Divadlo Na zábradlí přiveze Dánskou občanskou válku 2018–24. Odkaz Ch. H. Andersena ve zpracování Š. Spišáka bude hostit Divadlo Polárka.

Součástí dětského programu bude divadelní stan na Kraví hoře, kde se odehrají až tři představení denně doplněné o bohatý doprovodný program. Další nabídkou je profil mladého českého dramatika T. Dianišky a možnost srovnání různého uchopení faustovského mýtu dá trojice inscenací českých divadel. Ani letos nechybí nabídka řady pohybově-tanečních inscenací.

Kompletní program na stránkách festivalu. Předprodej: Zákaznické centrum NdB, Dvořákova 11, Brno, tel: +420 542 158 120, email: obchodni@ndbrno.cz Předprodej on-line: www.divadelnisvet.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám