Hlavní obsah

Festival Colours of Ostrava na obrazech slovenských plenérových malířů

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Colours of Ostrava na obrazech slovenských plenérových malířů mohou zájemci zhlédnout v prostorách kavárny Maryčka dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě. Své díla z plenéru festivalu vystavují od 6. prosince dva mladí slovenští umělci Juraj Toman a Juraj Florek.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.12.2016 Výstava Colours of Ostrava Plein Air. Malováno v dešti

Článek

Příběh 22 vystavených obrazů se začal odvíjet hluboko před letošním festivalem Colours of Ostrava, který se konal v Dolní oblasti Vítkovic.

Dva mladí slovenští malíři Juraj Toman a Juraj Florek se pídili, v jakém prostředí by mohli přímo v plenéru, tedy v přírodě, postavit a připravit své malířské nádobíčko a malovat. Oslovili Petra Hájka z pražské The Chemistry Gallery. Ten jim poradil, že právě atmosféra přípravy a konání festivalu Colours of Ostrava by byla ta nejlepší. A tak se také stalo.

Umělci tvořili sedm dní a nocí. Malovali, nasávali, zažívali a prožívali atmosféru festivalu. Pracovali usilovně, na slunci, v dešti, za přítomnosti tisíců lidí. Z této nevšední umělecké činnosti vznikly momentky. Na jejich obrazech se zastavil čas. To co v průběhu festivalu zachytili desítky akreditovaných fotografů a tisíce fotografů amatérských, zvládli dva umělci štětcem a barvami.

Na vernisáži výstavy Colours of Ostrava Plein Air v úterý 6. prosince v 18.00 hodin představila umělce ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová spolu s Jiřím Sedlákem z ArtMarketing.CZ.

Juraj Toman (1985) a Juraj Florek (1986) patří k mladším představitelům současné slovenské malby. Jejich společným zájmem je městská krajina a její unikátní atmosféra.

Juraj Toman působí jako vysokoškolský pedagog na Univerzitě Konštantína Filozofa v Nitře. Je absolventem Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě a Akademie umění v Banské Bystrici. Má za sebou řadu výstav - ať už samostatných autorských, ve dvojici s Jurajem Florekem nebo skupinových.

Juraj Florek vystudoval Akademii umění v Banské Bystrici a absolvoval studijní pobyt na Univessitad de Castilla la Mancha v Cuence. V roce 20144 získal 1. místo v soutěži VUB Malba roka. Od roku 2005 vystavoval své obrazy na více než 20 výstavách.

Výstava Colours of Ostrava Plein Air je k vidění v kavárně Maryčka. Další ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července 2017 v Dolní oblasti Vítkovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám