Hlavní obsah

Festival Barevná devítka má nabitý program a nabídne další pódium

Novinky, Veronika Schieblová
Aktualizováno

Jedenáctý ročník multikulturního festivalu Barevná devítka se blíží. Už za necelých čtrnáct dní návštěvníci v Praze okusí pestré chutě cizokrajných jídel, podívají se na tradiční tance různých národů v doprovodu hudby z celého světa. Festival letos připravuje další pódium. Vstup na Barevnou devítku je zdarma.

Foto: Veronika Schieblová
Článek

Barevná devítka představuje kulturu národnostních menšin, které u nás žijí. Poslední srpnovou sobotu přinese v osvědčeném prostoru vysočanského parku Podviní taneční vystoupení, koncerty, workshopy, řadu soutěží, ale také ochutnávky delikates z celého světa.

Chuťové pohárky potěší například dobroty z Arménie, Brazílie, Pákistánu, Norska, Mexika nebo Konga. U arménského stánku zavoní grilované maso, Brazilci nabídnou i sladkosti, Pákistán servíruje výborné pokrmy založené především na rýži. U norského stánku si pak veřejnost pochutná na rybách a mořských plodech, Mexiko například představí své tradiční fazolové směsi a další speciality. Národní kuchyně z Konga překvapí svou různorodostí.

Kromě jídla se návštěvníci mohou těšit na vína z Moldávie, Jihoafrické republiky nebo z Peru. Na své si přijdou i milovníci čajů a kávy.

Program festivalu probíhá v prostoru parku i na pódiích. 

„Protože nám každý rok přibýval kvalitní program, rozhodli jsme se nakonec, že v horní části parku postavíme další pódium. Na horním pódiu se festivaloví návštěvníci mohou těšit na otevřené pohybové workshopy, národní tance z Indie, Koreje, Jižní Ameriky nebo na romský čardáš. Vystoupí zde například báječný senegalský bubeník Mustapha Faye,” uvedl k programu Adam Vážanský, radní MČ Praha 9 a duchovní otec Barevné devítky.  

Zazpívat si neznámé texty

Hlavní pódium bude patřit především koncertům. Vůbec poprvé v historii akce  se tu představí kapela hrající balkánskou hudbu. Česko-srbská skupina Avlija je známá tím, že posluchačům rozdává při koncertech texty, aby každý mohl zpívat s kapelou. Kromě toho si návštěvníci pod jejím vedením i zatančí.

Po roční pauze se na hlavní pódium vrací také živelná La Descarga Salsa Orchestra, která publikum rozvlní v latinskoamerickém rytmu. Dále vystoupí třeba česko-britsko-americká skupina The Brownies a další. 

Multikulturní festival Barevná devítka je plný vůní, rytmů, barev a chutí z celého světa. Letošní ročník představí desítky etnik ze všech koutů planety. 

Akce se koná v sobotu 29. srpna v parku Podviní v pražských Vysočanech. Festival začíná ve 14:00, vstup je zdarma.

Bližší informace najdete na www.barevnadevitka.cz a na festivalovém Facebooku https://www.facebook.com/BarevnaDevitka. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám