Hlavní obsah

Fenomenální izraelská trombonistka se představí v Českých Budějovicích

Novinky, Jiří Grauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fenomenální trombonistka, která se z izraelské armády dostala až na světová jazzová podia, vystoupí v českobudějovickém Klubu Highway 15. března. Její startující kariéru v New Yorku v roce 2004 ohodnotil časopis All About Jazz titulem „největší nový talent“ a ocenil tak její hudební nadšení a zápal.

Foto: Barka Fabiánová

Reut Regev

Článek

Reut Regev se narodila v Izraeli, kde měla možnost seznámit se s hudbou už v raném věku. Od pěti let hraje na klavír, od třinácti na trombón. Na střední škole, díky svému nepřehlédnutelnému talentu, měla možnost, zahrát si s předními izraelskými muzikanty, díky nimž se dostala i na řadu jazzových festivalů. Po službě v izraelské armádě (i v armádním orchestru) si našla cestu do New Yorku a začala vystupovat v populárních jazzových klubech.

Od té doby se účastní hudebních projektů v nejrůznějších žánrech, k nimž patří například jazz, latin, improvizace, soudobá klasika, klezmer, rock a další. Mezi jejími spolupracovníky najdeme Anthonyho Braxtona, Butche Morrise, Franka Londona i mnohé jiné.

Byla klíčovou členkou formací Hazmad Modine a Firewater, se kterými několikrát navštívila i Českou republiku, např. i  Coulours of Ostrava 2012, kde je řada lidí považovala za objev ročníku.

Během kariéry uskutečnila Reut řadu projektů vlastních a některé podnikla společně se svým manželem, bubeníkem Igalem Fonim. Jedním z nich je i současný projekt R Time. Debutové album This Is R Time, na kterém se představila jako leader, na sebe upoutalo pozornost.

Reut se osvědčila jako znamenitá a nápaditá novátorka, mixující jazz, latino, improvizaci, soudobou klasiku, klezmer, blues i rock.

Natáčení poslední desky Exploring the Vibe, kterou též představí v klubu Higway 61 v Českých Budějovicích, probíhalo v domácím studiu v New Jersey, a jak sama Reut přiznala, kapela spolu žila, pracovala a relaxovala několik dní.

„Chtěli jsme, aby nahrávka byla o pocitech a pozitivních vibracích, nejen o skladbách a improvizaci. Natáčení provázela sněhová bouře, která znemožnila vycházení. Zůstali jsme proto doma, vařili si, poslouchali společně hudbu... Během toho týdne jsme měli možnost poznat se...“

Regevin um hry na pozoun se vyznačuje hravostí, žánrovou rozmanitostí, inovativní hrou i nápaditou improvizací. Spolu s Foniho smyslem pro rytmiku kolorovaným indickými i haitskými vlivy a kořeněným soulovými beaty and rockem tvoří pevné jádro R Time.

Ostatní muzikanti se často mění. Na desce Exploring the vibe jsou to kytarista Jean-Paul Bourelly a basák Mark Peterson, se kterým se představí i v Českých Budějovicích. Album vzbudilo pochvalné kritiky a jeho kvalitu můžete ocenit i vy.  Vidět R Time naživo je totiž skvělý zážitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám