Hlavní obsah

Fenomén Igráček čeká na návštěvníky zámku v Moravské Třebové

Novinky, Jindřich Kos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 14. května je na zámku v Moravské Třebové přístupná výstava Fenomén Igráček o známé a populární figurce.

Foto: Zdeněk Rauš

Výstava Fenomén Igráček

Článek

S Igráčkem si hrály už rodiče dnešních dětí. První Igráček, povoláním zedník, byl vyroben už v roce 1976 a od té doby se stala tato dětská hračka doslova legendární.

Na výstavě lze vidět jak historické postavičky, tak velkou sbírku Igráčků z novější doby. Návštěvníci se mohou stručně seznámit s postupem, jak se Igráček vyrábí, tak i s celou škálou možností, které současný výrobce dětem nabízí. Součástí výstavy je také instalace igráčkova městečka a hrací koutek pro děti.

Výstava je otevřená od 1. dubna do 14. května na zámku v Moravské Třebové. Vstupné je pro dospělé osoby 30 Kč a pro děti 20 Kč. Otevírací doba zámku a tedy i výstavy je od úterý do neděle mezi 10. a 16. hodinou.

Zámek Moravská Třebová patří k nejvýznamnějším renesančním památkám u nás. Už na konci 15. století se zde při přestavbě starého hradu uplatnily prvky renesančního slohu. Do dnešní doby se dochoval například raně renesanční portál na jižní bráně zámku, datovaný rokem 1492, což z něj činí nejstarší tuzemskou renesanční památku. Na začátku 17. století byl zámek velkolepě rozšířen o tři manýristická křídla se vznosným systémem arkád z pískovce.

Ma zámku jsou přístupné tři návštěvnické okruhy. Poklady Moravské Třebové, trasa věnovaná historii, Alchymistická laboratoř mistra Bonacíny v zámecké věži a Středověká mučírna v zámeckém sklepení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám