Hlavní obsah

Fenomén festivalu Bratislavská lyra ožije v desetidílném dokumentu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetidílný dokumentární seriál o historii a hvězdách kdysi populárního písňového festivalu Bratislavská lyra připravuje nezávislá produkční filmová společnost Trigon production. Seriál, jehož režisérem je Peter Hledík, by měla uvést v televizní premiéře RTVS už koncem roku.

Foto: archiv autora

Karol Duchoň a Helena Vondráčková v době konání Bratislavské lyry v roce 1975, rok předtím oba na festivalu zvítězili.

Článek

Podle Ivety Pospíšilové z Trigon production bude seriál o fenoménu festivalu, který i v době budování socialismu přinášel na týden závan svobody - vždyť na něm tehdy vystupovali nejen nejlepší českoslovenští zpěváci, ale rovněž řada zahraničních hvězd první velikosti jako byli Josephine Baker, Gilbert Bécaud, Sandie Shaw, Cliff Richard nebo Amanda Lear.

Paradoxem bylo, že některé exhibiční recitály, třeba zrovna show pohodové, leč polonahé Amandy Lear, odvysílala televize až mnohem později. Festival Bratislavská lyra přitom představil svému publiku i kapely, které tehdy ve světě něco znamenaly, ať už šlo o Beach Boys, Les Humphries Singers nebo Boney M.

Autor námětu a dramaturg Róbert Valovič se však snaží i o to, aby se nezapomnělo na dnes už legendární či osudové momenty z kdysi tolik populárního festivalu, kde se v letech 1966 - 1998 scházela špička československé  pop music a zněly písně, které se měnily v hity.  

V Bratislavě soutěžili a vavříny si odvezli Karel Gott i Helena Vondráčková, Waldemar Matuška i Eva Pilarová, Václav Neckář i Hana Zagorová, ze slovenských interpretů slavili úspěchy Marcela Laiferová, Jana Kocianová, Pavol Hammel, Eva Kostoláyniová, Karol Duchoň, Eva Máziková, Miroslav Žbirka nebo Marika Gombitová, z kapel pak Modus, Elán či Banket.

Připravovaný dokument, který by měla odvysílat i Česká televize, chce vzdát hold všem organizátorům, tvůrcům, skladatelům i interpretům, kteří i v časech totality dovedli festivalu "vydupat" a pak dlouhá léta obhájit místo na naší kulturní scéně. Zajímavé na celém projektu je, že jeho tvůrci chtějí představit i současnost interpretů, jejichž lyrové písně se hrají dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám