Hlavní obsah

Fantazie, nebo vzkříšení kadaňského Špitálského předměstí?

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti fakulty architektury ČVUT představili veřejnosti svoje vize, jak by mohlo vypadat vzkříšení Špitálského předměstí v Kadani.

Foto: Václav Vlasák

Po příchodu do kulturního domu si návštěvníci mohli nejprve prohlédnout projekty na jednotlivých panelech.

Článek

V pátek 15. března se v kulturním domě Střelnice v Kadani uskutečnila prezentace studentských projektů, který se týkají obnovy Špitálského předměstí. Akce pro širokou veřejnost připravilo město Kadaň a ateliér Jana Šépky a Mirky Tůmové na fakultě architektury ČVUT. Na projektech studenti pracovali zhruba 14 dní, z toho týden přímo v Kadani. Nakonec se veřejnosti představilo 11 projektů. Studenti při jejich obhajování také vysvětlili, proč se pro tuto variantu rozhodli a jaký by měla přínos pro samotné město.

Jak se ukázalo hned v úvodní diskuzi, mezi kadaňskými občany existují dva hlavní názorové proudy. První, mezi které patří hlavně pamětníci, by si přáli mít Špitálské předměstí opět zastavěné. Druzí, především mladší ročníky, jsou proti s poukazem na krásnou scenérii historické části města lemovanou hradbami. Tento pohled by podle nich po zástavbě předměstí zmizel.

Nutno říci, že po zhlédnutí všech projektů si museli názor opravit. Dá se říci, že mnohé vize zohledňovaly i tuto skutečnost. Starosta města Jiří Kulhánek k tomu poznamenal, že je dobře, že se na celou věc studenti podívali jinýma očima někoho zvenku, a některé představené náměty ocenil ze svého pohledu jako velmi zajímavé.

Studenti upozornili, že v případě Špitálského předměstí jde o poměrně velkou část Kadaně jejíž zástavba by mohla přispět k oživení historické části města. Některé projekty přistupují k zástavbě předměstí velmi radikálně jiné se více snaží navázat na historické tradice, jako jsou například vinice, obnova Bystřického potoka nebo lázně. V jednom případě je tu navrhována vysoká škola. Někteří studenti vnímají Špitálské předměstí šířeji, a tak ukázali jak by šla zastavět zahrada kláštera Alžbětinek. Ale pokračování nábřežní promenády i na druhé straně řeky má svoji logiku. Podobně jako třeba „náměstíčko“ u kostela Stětí sv. Jana Křtitele.

Jak uvedl architekt Jan Šépka, studenti budou na projektech, které jsou jejich seminárními případně diplomovými pracemi, dál pracovat. Veřejnost se pak s nimi bude moci opět seznámit. Navíc projekty by měly být později ke zhlédnutí i na webu města, a budou se s nimi moci seznámit v červenci i účastníci hudebního festivalu Vysmáté léto, který se každý rok koná právě na Špitálském předměstí. A určitě během té doby bude pokračovat i diskuze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám