Hlavní obsah

Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě uspořádala preventivní akci Den srdce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akce Den srdce je zaměřena především na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. "Prevence je ze všeho nejdůležitější. Dokáže snížit úmrtnost na kardiovaskulární choroby zhruba o 50 procent. Zatímco léčba těchto onemocnění jen o 40 procent," říká MUDr. Eliška Kufová z kardiovaskulárního oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Foto: Josef Zajíc

Den srdce. Vyšetřovací stan u Fakultní nemocnice v Ostravě - Porubě.

Článek

Preventivní akce Den srdce se konala 29. září od 9 do 17 hodin před pohotovostní lékárnou Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Občané si mohli nechat změřit svůj krevní tlak, zvážit, změřit a vypočítat index BMI. V odběrovém centru FNO si dále mohli nechat z jedné kapky krve vyšetřit hladinu cholesterolu, hladinu cukrů a tuků v krvi. Vyšetření trvalo zhruba čtyři minuty. Pak se vrátili a nechali si doktorkou poradit, jak se mají zařídit dále.

„Akci Den srdce děláme v Ostravě poprvé. S nápadem přišlo ministerstvo zdravotnictví. Konkrétně nás oslovila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze s tím, že bychom byli jednou z více nemocnic, které budou preventivní akci pořádat. My jsme samozřejmě tuto akci uvítali,” řekla MUDr. Eliška Kufová.

„Po vyšetření tady ve stanu a na odběrovém centru FN Ostrava-Poruba máme možnost občany, kteří sem přijdou, pouze informovat. Případně doporučit jim na základě výsledků vyšetření návštěvu praktického lékaře. Ten jim hodnoty nechá znovu změřit a rozhodne o další léčbě,” dodala.

Preventivní akce Den srdce se koná také v Hradci Králové, Brně, Olomouci, Plzni, Ostravě a Praze. V Ostravě navštívilo akci do 13.30 hodin něco přes 170 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám