Hlavní obsah

Fajna dílna rozšířila provoz, otevřela pět nových dílen

Novinky, Josef Zajíc

V pátek 16. března byl za přítomnosti ostravského primátora Tomáše Macury, náměstkyně primátora Ivety Vozňákové a ředitele Fajne dílny Gabriela Dudy slavnostně rozšířen provoz Fajne dílny v Dolních Vítkovicích - na Dole Hlubina.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 18.3.2018, Fajna dílna Dolní Vítkovice, Důl Hlubina. Ředitel Fajne dílny Gabriel Duda přecvaknutím řetězu uvolnil vstup.

Článek

Fajna dílna, která se již zapsala do zájmu a srdcí veřejnosti, nabízí keramickou dílnu, šicí a textilní dílnu, 3D a Arduino dílnu a od pátku také komplexně zařízenou kovodílnu a v prvním poschodí dřevodílnu. Všech pět dílen bylo pro veřejnost otevřeno v pátek 16. března ve 13.00 hodin.

„Startuje zcela plný provoz řemeslného inkubátoru Fajna dílna, která sídlí v bývalé kompresorovně Dolu Hlubina. Od toho si slibujeme nárůst spontánní návštěvnosti, tak i předplatitelů, faktických abonentů, kteří si budou v pěti dílnách něco vyrábět. Město začalo na tomto projektu pracovat v roce 2015. Byli jsme inspirováni podobnými projekty z USA a z Evropy. Je třeba říci, že v České republice to na tomto modelu ještě nikde nefunguje. Vytvořili jsme spolek s Vysokou školou báňskou -  Technickou univerzitou, která byla jakýmsi nositelem tohoto projektu, a se spolkem Hlásím se k továrně. Hlavním financiérem je město Ostrava, která do projektu vložila 13,3 miliónu korun. Bereme to skutečně jako vklad do rozvoje řemeslných dovedností - možná tady vznikne nějaký budoucí podnikatel,” řekl primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Ředitel Fajne dílny Gabriel Duda spolu s náměstkyní primátora města Ostravy Ivetou Vozňákovou a Andreou Vojkovskou, tiskovou mluvčí magistrátu, přeštípli řetěz a vstup od tohoto okamžiku byl volný pro všechny účastníky. 

Gabriel Duda, se znalostí ředitele podniku, představil kovo, zámečnickou dílu, kde, jak sám řekl, je vše perfektní a stroje jsou špičkové. Kutilové a profi řemeslnici mají připravenou stolní vrtačku, frézu, sloupovou vrtačku, pásovou na kov, magnetickou vrtačku, soustruh, ohýbačku na plech, pákové nůžky a pulzní MIG/MAG svářečku, svářečku pro obalené elektrody a různé další nářadí. U všech strojů jsou odsávačky.

Nově vzniklá dřevo dílna v prvním poschodí kompresorovny na Dole Hlubina je také vybavená profesionálními stroji a nářadím pro práci se dřevem. Je v ní připravena k využití profi formátovací pila, dvě pásové pily na dřevo, srovnávací a tloušťkovací fréza, dvouválcová bruska, hranová oscilační bruska, soustruh na dřevo, stojanová vrtačka a rámový lis. Nechybí ani velké množství ručního nářadí.

Ve Fajne dílně jsou aktuálně připraveny workshopy šití pro začátečníky a navazující kurzy. Také Velikonoční workshop s drátováním a výrobou madeirových vajec. V plánovaných aktivitách je workshop na výrobu vlastní postele nebo výrobu zabezpečovací zařízení.

K vizím pro budoucnost patří nejen spolupráce se středními školami, aby mladí řemeslníci zůstali u oborů, které studují, ale také spolupráce s designovými obory, například kvůli výrobě dřevěných hraček. Mezi plány Fajne dílny patří výroba exponátů pro Science Centra nebo výroba městského mobiliáře.

Další informace: http://fajnadilna.cz a www.facebook.com/Fajnadilna/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám