Hlavní obsah

Extrémní Beskydská sedmička prověří na tři tisíce sportovců

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní závod Beskydská sedmička, který je extrémním přechodem Beskyd se statutem otevřeného mistrovství České republiky v horském maratonu dvojic, odstartuje v pátek 2. září ve 22 hodin z náměstí Svobody v Třinci.

Foto: tým B7

ilustrační foto - noční Řeka

Článek

Na tři tisíce závodníků se bude snažit o co nejrychlejší přechod sedmi nejvyšších beskydských vrcholů od Javorového po Javorník v limitu 29 hodin. Cíl je ve Frenštátu pod Radhoštěm. Vítězové minulého ročníku Zbyněk Cypra a Tomáš Svoboda zvládli trasu dlouhou 95 km s převýšením 5470 m, což odpovídá výstupu na druhou nejvyšší horu světa K2, v čase 11 hodin a 29 minut.

Letos se do závodu registrovalo přes 3130 sportovních nadšenců, a to nejen z Česka, ale také Slovenska, Polska, Německa, Anglie, Belgie a Švýcarska. Závod si rok od roku vychutnávají i ženy, letos se jich přihlásilo na 700. Na startu by se měli objevit i Marek Moflar a Tomáš Novotný, což je tým nevidomého závodníka s vodičem. Loni šli závod poprvé a dali ho za 18 hodin a 12 minut.

Závodníci se akreditují do závodu ve Frenštátu pod Radhoštěm, odkud budou hromadně dvěma speciálními vlakovými soupravami přepraveni do Třince, místa startu. Z náměstí zamíří dlouhý had čelovek na Velký Javorový, a dále budou závodníci pokračovat přes Ropici, Travný, Lysou horu, Smrk, Čertův mlýn, Radhošť a Velký Javorník až na náměstí Míru ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde je cíl závodu.

Na trase čeká závodníky sedm občerstvovacích stanic, některé nabídnou skromnější a některé bohatší občerstvení. Chybět nebudou melouny, banány, müsli, oplatky, ani teplá polévka na Ostravici a Pustevnách. Velký úspěch měl loni také chleba se škvarkovou pomazánkou, kyselím zelím a kofolou, takže tyto „delikatesy“ budou na některých občerstvovačkách i letos. 

Závodníci jsou rozděleni do dvou základních kategorií. LONG s délkou trasy 95 km a převýšením 5470 m je vyhlášena jako Otevřené MČR v horském maratonu dvojic. Kategorie SHORT s délkou trasy 86 km a převýšením 5052 m je určena pro širokou hobby sportovní veřejnost.

Start závodu je vždy velkým zážitkem pro všechny přítomné na náměstí Svobody v Třinci. Závodníkům dává požehnání farář, zpívá se česká hymna a poté za světel ohňostroje, světelné show a podmanivé hudby vyráží závodníci na trasu závodu. Z náměstí pod kopce Beskyd je vyvádí dakarská Tatra.  

O závod je velký zájem. „Letos jsme opět navýšili počet startovacích míst ve prospěch dobročinných organizací. Startovné bylo vyšší o 310 korun, a přesto se po něm jen zaprášilo. Každoročně pořádáme také veřejnou sbírku „Každý metr pomáhá“. Koná se na náměstí Míru ve Frenštátě. Do kasičky na vrchu cílové  pyramidy K2 přispívají i závodníci, kteří po doběhnutí do cíle z posledních sil vystoupají na K2 a do kasičky nezapomenou vhodit minci nebo papírovou bankovku, kterou měli celý čas u sebe,“ pochválil Libor Uher.

Letos je sbírka určena těžce postiženým ženám ze slovenského střediska TAU Turie, které loni vyrobily pro závodníky jedinečné šerpy a letos plakety ze spékaného skla pro vítěze jednotlivých kategorií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám