Hlavní obsah

Extrémní Beskydská sedmička byla opět rychlejší

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 6. ročníku eXtrémního závodu Adidas - Continental Beskydská sedmička se registrovalo 3123 závodníků. K akreditaci do Frýdlantu nad Ostravicí se jich dostavilo 2798, což je téměř stejný počet jako v loňském roce. Závod letos absolvoval také nevidomý závodník se svým vodičem.

Foto: Jana Matějíková

mistři Z. Cypra a T. Svoboda

Článek

Trasa závodníků kategorie sport měřila 95 kilometrů, kategorie hobby měla trasu dlouhou 86 kilometrů. Na přechod sedmi nejvyšších vrcholů Beskyd měli závodníci časový limit 30 hodin. Byli mezi nimi i zástupci Slovenska, Polska, Německa, Irska a Belgie.

Mistry České republiky v extrémním horském maratonu Adidas - Continental Beskydská sedmička 2015 jsou Zbyněk Cypra a Tomáš Svoboda z týmu adidas BOOST team. Sedm vrcholů zdolali v čase 11hodin a 29 minut.

Standing ovation a slzy v očích měli všichni na náměstí ve Frenštátě při vyhlašování ceny za „Nejhodnotnější sportovní výkon“. Udělena byla týmu Eleven Mercedes Mitas ve složení Marek Moflar a Tomáš Novotný. Jedná se o tým nevidomého závodníka s vodičem.

Na startu v Třinci si stanovili, že trasu dají pod 22 hodin. Ve finále ale byli ještě rychlejší. Do cíle ve Frenštátu došli v sobotu v 18:12 hodin. Trasu závodu tedy zvládli za 20 hodin a 12 minut. Vodič Tomáš Novotný ocenil výkon svého parťáka nevidomého Marka, který následně uvedl, že už byl na několika prestižních i zahraničních závodech, ale takovou příjemnou atmosféru jako tady na Beskydské sedmičce ještě nikde nezažil.

Výkony závodníků byly opět vyšší. Závod je rok od roku rychlejší. Lonští mistři zvládli závod za 12 hodin a 8 minut, ti letošní byli ještě o téměř 40 minut rychlejší. Počasí bylo oproti předpovědi k závodníkům docela shovívavé. Déšť byl jen ojedinělý a teploty se pohybovaly okolo 10 stupňů.

Závodníci letos měli velký apetit. Tuny ovoce – melounů, banánů, pomerančů, další stovky kil tatranek, desítky kil škvarkové pomazánky, salámů, kyselého zelí, stovky pecnů chleba a několik desítek balení müsli bylo nakoupeno ve stejném množství jako v minulých ročnících, přesto to letos nestačilo. Některé občerstvovačky vzali závodníci takovým útokem, že několik hodin před svým uzavřením musely být dodatečně zásobeny. Novinkou byla letos čepovaná kofola na občerstvovačce Pindula, která také kvapem mizela. Organizátoři operativně nakupovali tatranky, ovoce, müsli i sudy kofoly, aby udrželi zaplněné stoly na občerstvovačkách.

Úrazů bylo méně než loni. Závodnici si zřejmě vzali k srdci rady ohledně prevence proti puchýřům a odřeninám, které doporučoval Libor Uher na stránkách Beskydské sedmičky. Zdravotníci přesto nezaháleli a ošetřili pár vážnějších zranění. Jednalo se o namožená kolena, kotníky a odřeniny. V cíli letos zkolaboval jen jeden ze závodníků, odmítl ale podání infuze k zavodnění organismu a doplnění ztráty cukru a minerálů. Loni skončilo na kapačkách v cíli 10 lidí.

Nejrychlejší žena v cíli – Hečková Ivana – 15:05:17 hodin

Poslední tým v cíli – Jen co noha nohu mine – Martina Pospíšilová a Zdenka Zátopková – 29:34 hodin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám