Hlavní obsah

Exkurze zbavila děti strachu ze zubaře

Novinky, Dana Lipovská

Malé děti ze zlínské mateřské školy Prštné se přišly podívat na Oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie v Krajské nemocnici T. Bati. Cílem bylo ukázat jim, že bolest a stres u zubaře je v dnešní době spíše dogma.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

Exkurze dětí z mateřské školy byla na oddělení vůbec poprvé. Zájem byl velký, přijelo jich celkem 45 ve věku tří až pěti let.

„Myslím si, že podobné akce jsou důležité. V současné době je téměř celá stomatologická péče v rukou privátní sféry. Tím skončily preventivní školní prohlídky v kolektivu dětí, které se potom méně bály. Zdaleka ne všichni rodiče jdou příkladem svým dětem a často je první návštěva v ordinaci zubního lékaře spojená s bolestivým nebo minimálně nepříjemným zážitkem,” uvedl primář Oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie KNTB MUDr. Jiří Šimek.

„Proto se také stále více setkáváme s dětmi nespolupracujícími při ošetření a vyžadujícími nějakou formu sedace nebo celkové anestezie. Pokud by se plošně prováděly podobné akce, mohly by aspoň částečně tento trend zvrátit,” dodal.

Děti se přímo na místě dozvěděly, jak si účinně čistit zuby, podívaly se do ambulance i na operační sál. Hravou formou tak mohly zjistit, že zubní prohlídka nemusí být "strašák" a pokud budou chodit k zubaři pravidelně, nečeká je v ordinaci žádné nepříjemné překvapení.

Reklama

Výběr článků

Načítám