Hlavní obsah

Ensemble Opera Diversa uvede premiéru původního minioperního cyklu Grobiáni

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Cyklus Grobiáni nabídne trojici minioper: Prsten, Slib a Dorotčiny námluvy. Tři kusy tří autorských dvojic libretistů Pavla Drábka a Venduly Borůvkové a skladatelů Maria Buzzi, Ondřeje Kyase a Martina Kuxe za režie Lukáše Kopeckého se představí v premiéře 25. září v brněnském Buranteatru.

Článek

Expresivní název Grobiáni v daném případě není spjat s tématem hrubosti. Spíše se váže k obhroublým kouskům, které si někdy lidé mezi sebou provádí pro pobavení.

Děje minioper se inspirují historickými příběhy o šejdířích a podvodnících. Libretisté Pavel Drábek a Vendula Borůvková ve svých poetických textech přetavují drsný humor pouličního středověkého divadla do komediálně laděných situací, v nichž na malém prostoru vynikají charaktery podfukářů. Miniopery jsou zaměřeny na árie a dueta, která v minimalistickém inscenačním tvaru, herecky rozvíjí širokou škálu emocí.

Autory Prstenu jsou Martin Kux a Vendula Borůvková. Mario Buzzi a Vendula Borůvková jsou tvůrci Slibu a podpisy Ondřej Kyase a Pavla Drábka stojí u Dorotčiných námluv. Režisérem představení je Lukáš Kopecký, scénografkou Sylva Marková, dramaturgyní Hana Hložková.

Představiteli rolí, aktéry minioper jsou Jana Vondrů, Marie Zichová, Aleš Janiga a Pavel Slivka. V hudebním nastudování Josefa Javory hrají Jan Bělohlávek– housle, David Křivský – viola, Iva Wiesnerová – violoncello, Vojtěch Drnek – akordeon a Martin Švec – perkuse.

Další informace o premiérovém představení, které se bude konat 25. září od 19 hodin v Buranteatru, na webových stránkách www.operadiversa.cz. Vstupenky možné zakoupit na: https://www.buranteatr.cz/vstupenky/1227.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám