Hlavní obsah

Eliáš Molnár bude v Hradišti mluvit o uprchlických táborech v Iráku

Novinky, Petra Kučerová

Coby zaměstnanec Diakonie Českobratrské církve evangelické navštívil Eliáš Molnár Irák. Ale nebyl tam na dovolené, jeho kroky mířily do uprchlických táborů. Pokud vás zajímají zážitky člověka, který se s uprchlíky setkal, přijďte 12. října na přednášku do Café 21 v Uherském Hradišti. Akce se uskuteční od 18 hodin.

Foto: Diakonie UH - středisko CESTA
Článek

Co vás zavedlo do iráckého uprchlického tábora - práce, nebo osobní zájem?

Byla to práce. Doprovázel jsem kolegyni Petru Nedbálkovou, která má pomoc v Iráku na starosti. Naším úkolem bylo zkontrolovat, zda se pomoc dostala tam, kam má, a nastavit plány na další rok.

Jak váš pobyt v uprchlickém táboře probíhal?

Nebyli jsme jen v jednom táboře, navštívili jsme jich zhruba deset. Vždy jsme způsobili veliký rozruch. Byli jsme pro všechny veliké vytržení z každodenní nudy. Všichni byli neuvěřitelně milí, otevření a i přes velikou chudobu pohostinní.

Je možné vaše zážitky z této cesty nějak jednoduše shrnout?

Ne. Je to mnoho velice překvapivých zážitků, které nedokážu dát do jedné věty. Lepší bude, když přijdete na společné povídání do Café 21 12. října v 18 hodin.

Co vás při pobytu překvapilo, ať už pozitivně, nebo negativně?

Takových věcí je opravdu hodně a budu o nich mluvit u vás v kavárně. Například pozitivní bylo chování místních, jsou to opravdu velice milí a otevření lidé. Negativní byla bída, či dokonce omezování svobody v některých uprchlických táborech.

O čem konkrétně přednáška v Uherském Hradišti bude? Můžete něco málo prozradit?

Kromě situace v uprchlických táborech a humanitární pomoci budu mluvit například o tom, že nejčastější vozidlo je v tamních končinách „oktávka“. Uslyšíte o tom, jak irácká země soucítí s oběťmi v Paříži, nebo proč je v Iráku známější Brno než Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám