Hlavní obsah

Elektrokola mění životy

Novinky, Vendula Brdičková

Ve Žlutých lázních, v rámci Pražského léta České pojišťovny a pořádající neziskové organizace Cesta za snem, byla v sobotu 24. června předána elektrokola třem hlavním aktérům projektu třetího ročníku Apache mění život.

Foto: Vendula Brdičková

Předávání elektrokol hlavním aktérům ve Žlutých lázní bylo skvělé a dojemné. Moderátorem byl Tomáš Hauptfogel z TV Prima.

Článek

„Cílem projektu Apache mění život je pomoci účastníkům navrátit život do těch správných kolejí, ale také ukázat všem ostatním, že elektrokolo může být skvělým pomocníkem při řešení mnoha tíživých životních situací, včetně těch zdravotních,” uvedl zástupce české značky Apache Lukáš Bárta.

Rudolfa Žiaka před lety na procházce s rodinou srazil opilý řidič. Jeho ženu náraz usmrtil, panu Žiakovi způsobil kompresní frakturu posledního obratle páteře s doživotními následky.

„Celý život jsem byl zvyklý jezdit do práce na kole 36 kilometrů. Trpím postupující koxatrózou kyčle a jízdu na normálním kole už zvládám těžko. Přihlásil jsem se do projektu hlavně kvůli pomocníkovi v podobě elektro motoru. Nechtěl jsem se prostě vzdát lehce. Při jízdě na kole se totiž cítím jako zdravý člověk,” řekl první aktér projektu.

Judita Klosaková z Prahy razí heslo „Život je jako jízda na kole. Abys udržel rovnováhu, musíš být pořád v pohybu“. Citát, kterému zdravý člověk nepřikládá velký význam a o jeho významu tak nepochybuje ten, kdo o možnost hýbat se přišel buď na chvilku nebo natrvalo.

„Po dlouhé onkologické léčbě, která trvala několik let jsem podstoupila i výměnu kyčelního kloubu. Musela jsem se tedy učit znova chodit. Znovu důvěřovat svému tělu a být odvážná. Pohyb mi chyběl celá dlouhá léta. Jeden z mála lékaři doporučených sportů, který můžu po výměně kyčelního kloubu dělat, je cyklistika. Doma jsem měla rotoped. Jezdila jsem na něm, koukala z okna a představovala si, jak jezdím venku. Ano, výhra v projektu Apache mění život mi můj život změnila dokonale,” říká Judita Klosaková.

Martin Petrásek se narodil jako zdravé vrchlabské dítě. Až ve dvou letech mu náhodou lékaři při krevních testech objevili progresivní genetické onemocnění svalové dystrofie Duchenne (DMD). Nemoc, u které vám ochabnou svaly. Úplně. Martin je odkázán na celodenní pomoc své rodiny. Ale i přes těžkou nemoc minulý rok úspěšně odmaturoval na střední škole. Rodina žije velmi aktivně, jediný, kdo se aktivit neúčastnil, byl právě Martin. Díky pomoci nadace Život dětem rodina dostala speciální cyklovozík.

„Martin je nadšený cyklista, ale vést dospěláka v cyklovozíku za běžným kolem je opravdu hodně náročné. Vyjet kopce u Vrchlabí bylo nad naše síly. Elektrokolo Apache nám opravdu změní život. Nám všem, nejvíc Martinovi, který konečně poprvé v životě uvidí výhled na jeho rodné město,” uvedla maminka Martina, Pavlína Holubcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám