Hlavní obsah

Elektrické křeslo bude k vyzkoušení v plzeňské Techmanii

Novinky, Alena Lochmannová

Celé léto si mohou návštěvníci plzeňské Techmanie hrát společně se svými ratolestmi a poznávat taje a kouzla hudby v rámci aktuální expozice Music4Kids. Už nyní se ovšem ve science centru usilovně pracuje na zbrusu nové show s pracovním názvem "Zajímavá elektřina", která se představí v průběhu září.

Foto: Techmania Science Centre

V rámci nové vědecké show představí plzeňská Techmania Science Centre elektrické křeslo. To si budou moci návštěvníci i vyzkoušet.

Článek

Populárně vzdělávací show je svým konceptem blízká vědeckému divadlu. Návštěvníkům neformálního centra vzdělávání představí všechny důležité aspekty elektrické energie a těšit se můžete pochopitelně i na ty kontroverznější.

"Elektřinu vnímáme jako samozřejmost, ale ještě před sto lety to tak nebylo," podotýká autor nové zábavné show Erik Krejčí z Techmanie. "Standardně u nás předvádíme show zaměřené na různé aspekty fyziky a chemie, ale takovou, která by zábavným způsobem prezentovala to, kde se elektrická energie bere, kdo s ní jako první experimentoval a k jakým účelům byla využívána, jsme tu ještě neměli. Vizuálně atraktivní show bude pro návštěvníky Techmanie jistě příjemným zpestřením návštěvy, ze které si odnesou i hodně poznatků," dodává Krejčí.

Pokud se rozhodnete novou show navštívit, setkáte se tváří v tvář se světem elektřiny takovým, jaký je, od blesků na obloze až například po nechvalně známý vynález elektrického křesla. Věděli jste například, že autorem prvního elektrického křesla byl Thomas Alva Edison, který je společnosti známý především jako vynálezce žárovky? Křeslo si budou moci návštěvníci Techmanie také sami vyzkoušet, ovšem bez jakéhokoli rizika, neboť se jedná o pouhou demonstrační pomůcku.

"Snahou Techmanie je povzbudit zájem veřejnosti o svět vědy a techniky a o vědecké objevy, které utvářejí svět takový, jaký jej známe," uvádí tiskový mluvčí science centra Tomáš Moravec.

Nová show se ve své premiéře představí v Techmanii 23. září v rámci Noci vědců a následně bude zařazena do standardní programové nabídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám