Hlavní obsah

Ekofarmu v Heřmanovicích vyhledávají především rodiny s dětmi

Novinky, Libuše Miarková

Ekofarma Bovine v Heřmanovicích hospodaří na 550 hektarech luk a pastvin, vzdálených zhruba dvě desítky kilometrů od Pradědu – nejvyšší hory Jeseníků. Jak se daří na venkově rozvíjet agroturistiku, o tom nám řekla majitelka farmy Iveta Svobodová.

Foto: Iveta Svobodová

Zejména pro děti z města je návštěva heřmanovické ekofarmy velkým zážitkem.

Článek

V oplocené části vaší rozlehlé farmy vede stezka pro návštěvníky. Jak dlouho takováto exkurze trvá a co všechno si lze prohlédnout?

Stezka se dá zvládnout za dvacet minut i za dvě hodiny. Dlouhá je podle zájmu… Od pár metrů až po dva kilometry. Návštěvníky osobně doprovázím. Společně si prohlédneme stádo krav, telátek, tibetských jaků, koníků, oslíků, prasátek a slepic. Součástí exkurze jsou také kravíny. V jednom jsou telátka a ve druhém dojné krávy, ty tam ale přebývají jen při dojení. Jinak se od jara do podzimu pasou ve venkovních ohradách.

Zejména pro děti z města to musí být velký zážitek.

Jsou vykulené téměř ze všeho. Ty z venkova, bohužel, často také. Už není pravdou, že na vesnici má každý doma hospodářská zvířata. Některé děti je vidí u nás takhle zblízka opravdu poprvé. A co je zajímá nejvíce? Zejména menší ratolesti milují slepice. Pořídili jsme je loni - tzv. zachráněné "vynesené" z velkochovu. Velmi rychle si zvykly a i dost nesou, přebytky prodáváme.

Loni v létě k nám zavítali na týdenní dovolenou manželé se třemi malými dětmi z Čech. Zatímco tatínek se věnoval cykloturistice, maminka každý den relaxovala na lavičce na dvorku s kocourem v náruči a spokojeně pozorovala své potomky, kteří si dokázali dvě hodiny v kuse hrát se slepicemi. Prý si tak už dlouho krásně neodpočinula.

U malých návštěvníků mají velký úspěch také telátka krmená lahví, stejně tak minihorsové – miniponíci. Děti si je mohou vyčesat a jít s nimi na procházku, což je pro ně obrovský zážitek. 

Lidé, kteří k nám zavítají, se zájmem rovněž pozorují osly a jaky, někteří si vyzkoušejí dojení krav a ochutnají čerstvé biomléko. Kromě masného skotu na pastvině si mohou pohladit téměř vše, jen u prasátek plemene mangalica s kudrnatými chlupy je třeba být opatrný.

Hostům nabízíte ubytování ve dvou rodinných apartmánech. Už jsou obsazeny na letní prázdniny?

Kromě dvou týdnů ano, květen a červen je zatím volnější. Mimo prázdniny lidé upřednostňují pobyty o prodloužených víkendech. Naši rodinu však především živí chov hospodářských zvířat. Protože je s nimi spousta práce, chtěla bych požádat zájemce o exkurzi na farmě, aby se s námi předem telefonicky dohodli na dni a hodině návštěvy.

Lze si přibalit do batůžku pamlsek pro zvířata?

Rodiče a prarodiče s dětmi a batůžky, z nichž tahají "něco dobrého" pro zvířátka, jsou noční můrou všech chovatelů. Díky neukázněným návštěvníkům, kteří nečtou varovné cedule, jsme přišli o oslici. Osli a koně jsou na podávané krmení obzvláště citliví. Projde-li kolem několik lidí a od každého dostanou „jen“ jeden měkký rohlík, noc pak trávíme s veterinářem a za drahé peníze zachraňujeme milované zvíře trpící velmi bolestivou kolikou. Snad jen prasátka a slepice se dají krmit bez problémů. Pro koně a osly si lze do batůžku přibalit mrkev. Vždy je ale vhodné se předem zeptat majitele zvířete, zda je možné mu nějaký pamlsek dát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám