Hlavní obsah

Džezvica pokřtila v Malostranské besedě Balkánitky

Novinky, Tomáš Kopečný

V pražské Malostranské besedě se v sobotu 26. listopadu konal bujarý večer plný písní a rytmů z různých koutů Balkánu a jeho okolí. Důvodem byl křest alba Balkanitky mladé pražské kapely Džezvica.

Foto: Džezvica

Jednou z tváří Džezvici je též slovenská zpěvačka Petra Majerčíková

Článek

Džezvica je pražská kapela, která se ve své hudbě inspiruje rytmy a melodiemi z Balkánského polostrova a jeho okolí. K typické představě balkánské dechovky má ovšem Džezvica daleko, čerpá z ní část inspirace, ale hraje svým, odlišným stylem. Přispívá k tomu i nástrojové obsazení kapely, které tvoří akordeon, kytara, cajon, violoncello, viola, klarinet a příčná flétna.

Džezvica má osm členů, přičemž každý pochází z jiného hudebního prostředí – od klasické hudby až po world music, swing, gospel či folklor. Tyto zkušenosti následně využívají v tvorbě kapely. V ní mohou fanoušci slyšet písně z Makedonie, Bulharska, Srbska, Chorvatska, ale třeba i Maďarska, Rumunska a Řecka, které se snaží interpretovat vlastním způsobem.

Repertoár kapely sahá od teskných balad až po svižné a rytmické skladby. Její charakteristický zvuk pak dotváří charismatický ženský trojhlas v podání Petry Majerčíkové, Kateřiny Sequensové a Aleny Libánské.

Reklama

Výběr článků

Načítám