Hlavní obsah

Dva zámky v Benešově nad Ploučnicí otevřou své brány již v březnu

Novinky, Vratislav Konečný

Zimní údržbová sezóna na památkových objektech pomalu končí. Některé otevřou dřív, jako například Kuks, který můžete navštívit o březnových víkendech od 9 do 17 hodin, v dubnu najede na normální sezónu. Podobně je tomu i u Benešova nad Ploučnicí, zámky se tu otevřou 18. března.

Foto: archiv zámku Benešov nad Ploučnicí

Poslední úpravy před sezonou

Článek

V zimě se řada exponátů přestěhovala do restaurátorských dílen, zámky Horní i Dolní byly poloprázdné.  

Důkladná restaurátorská očista

Důkladné očisty se dočkaly například lovecké pušky, ale i helmice, pancíře a pušky z období třicetileté války. Do rukou odborníků odeslali z Benešova nad Ploučnicí i veškeré cínové nádobí.

„Odborná očista mobiliáře je prevencí před znehodnocením. Na věcech se totiž podepisuje nejen zub času, ale i vlhkost či výkyvy počasí. Na mnohých památkách se také odráží neodborný zásah z minulosti,“ informoval  kastelán. Zdeněk Henig.  

Expozice v Dolním zámku i Wolfovu paláci bude navíc rozšířena o další lovecké trofeje a bohatě zdobené lovecké pušky.

Thunovská galerie je kompletní

Mobiliář zmizel především z Dolního zámku, Horní se dočkal proměny expozice v 1. patře. „Z restaurátorských dílen se konečně vrací už i poslední obrazy rodu Thun-Hohenstein, a tak se původní majitelé Horního zámku mohou v plné parádě představit veřejnosti,“ neskrýval radost z návratu Thunů kastelán Henig.

Obrazová galerie v Horním zámku se tak rozroste o díla v životní velikosti, rodová galerie bude rozšířena i o spřízněný rod Thun-Hohenstein-Salm-Reifferscheid. Obrazy členů rodu Thun-Hohenstein mohli návštěvníci benešovských zámků spatřit už i v loňském roce, ale jen po omezenou dobu a navíc v omezeném prostoru. Zpoza dveří totiž mohli nahlédnout pod ruce restaurátorek.

Benešovské zámky postavené v v duchu saské renesance jsou ojedinělým architektonickým skvostem, dalšími jsou zámek v Jílovém u Děčína, Červeném Poříčí, Radim, Libouchec, Šluknov a několik kostelů.

Otevřou již brzy

Benešovské zámky se veřejnosti v letošním roce poprvé otevřou v sobotu 18. března. „Prohlídky se v březnu konají pouze o víkendech a v pevně stanovených časech. Ve všední dny je zámek přístupný pouze pro předem objednané skupiny nad 5 osob,“ upozornil Henig.

Prohlídky Dolního zámku začínají vždy v 11:00 a ve 13:30, prohlídky Wolfova paláce vždy ve 12:00 a ve 14:30 a Horního zámku ve 12:45 a v 15:15. V dalších měsících bude zámek přístupný denně, podle platného návštěvního řádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám