Hlavní obsah

Dům kultury v Kroměříži chystá řadu zajímavých výstav nejen místních fotografů a malířů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco ještě do konce dubna potrvá v Domě kultury v Kroměříži kolektivní výstava prací členů Spolku přátel výtvarného umění Kroměřížska - Kroměřížský salon 2019, v úterý 7. května ji vystřídá prezentace fotografa Jána Zahornackého. Další zajímavé výstavy budou následovat.

Foto: Robert Rohál

Foyer Domu kultury v Kroměříži.

Článek

Ján Zahornacký působil od roku 1967 v Košicích. V roku 2012 se přestěhoval do Kroměříže. Tvořivou fotografií se zabývá od roku 1970. Absolvoval Institut výtvarné fotografie v Brně (1975 - 1978). Patnáct let vedl známý a úspěšný fotoklub při VSS - Košice a několik let byl předsedou výběrového slovenského klubu Cassovia – foto klub.

Od roku 2012 členem Fotoklubu DK Kroměříž. Dlouhé roky působí jako lektor a porotce v oblasti amatérské tvořivé fotografie. Jeho oblíbená témata na fotografování jsou krajina, portréty, děti a jejich svět. Dlouhodobě se věnoval reklamní a technické fotografii. Zúčastnil se mnoha mezinárodních plenérů a výstav.

V roku 2010 udělený fotografický titul AZSF, v roku 2014 titul MZSF. V roku 2015 získal mezinárodní titul AFIAP. V roce 2006 – ocenění Generálního ředitele NOC za dlouholetou autorskou činnost a za významný přínos pro rozvoj slovenské amatérské fotografie. Během let získal množství hlavních cen a různých ocenění na domácích a zahraničních soutěžích.

Zatímco autorská výstava Jána Zahornackého potrvá do 28. května, další prezentace bude pokračovat od 3. do 27. června, kde ve foyer Domu kultury v Kroměříži vystaví svou fotografickou tvorbu (v Kroměříži domestikovaný Pražák) Vladimír Hudeček a František Vrba, básník a fotograf z Olomouce, který je ale rodák z Plzně.

Zajímavou výstavu slibuje i výstava účastníků Ateliér pro veřejnost (výtvarníci z Kroměříže), která bude od 3. do 24. června k vidění před vstupem do Loutkového sálu v prvním patře Domu kultury v Kroměříži.

Od 28. června do poloviny září bude foyer patřit výstavě nazvané Kresby světlem, kde budou vystaveny fotografie opět dvojice autorů z Holešova – Nelly Billové a Roberta Rohála. Současně bude od 1. července do konce srpna zahájena v pravé klubovně (první patro Domu kultury v Kroměříži) výstava "Slavíci a jejich hity aneb Obaly starých vinylových desek".

Celé září bude vystavovat v pravé klubovně kroměřížská malířka Milada Ivánková, zatímco následující měsíc představí v tom samém prostoru svou tvorbu kroměřížský fotograf Josef Ščotka.

Očekávaná je i tradiční výstava Fotobraní 2019 (kolektivní výstava kroměřížského fotografů), která proběhne od 3. do 31. října ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Poté bude od 2. listopadu zahájena velká výstava kroměřížského fotografa Miroslava Pláňavy – ta potrvá do konce prosince.

Jednou z posledních letošních výstav v Domě kultury v Kroměříži bude od 15. listopadu do 6. prosince v pravé klubovně výstava výtvarníku ze slovenského města Nitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám