Hlavní obsah

Dudy a harmonika zahrají na Krátké

Novinky, Pavel Ratkovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dudy a tahací harmonika jsou hudební nástroje, které v dřívějších dobách doprovázely Kateřinské zábavy. V sobotu 26. listopadu odpoledne si je můžete přijít poslechnout v Krátké u Sněžného. Chaloupky o. p. s. se zde pokusí připomenout, že Kateřinská bývala posledním rozpustilým dnem před adventem.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Ilustrační fotografie

Článek

Malá skupinka pořadatelů z Chaloupek o. p. s. připravila pro dospělé a dětmi dopolední rukodělné dílničky v Ekologickém informačním centru na Krátké nedaleko Žďáru nad Sázavou. „Děti si mohou za pomoci rodičů nebo lektorů vyrobit látkovou nebo drátěnou ozdůbku, drobnosti z přírodnin a papíru, umotat voňavou svíčku z voskových mezistěn, ale také upéct chlebovou placku z vlastnoručně namleté mouky,“ představila program Marie Rajnošková, jedna z organizátorek.

Odpoledne si mohou zájemci zpestřit pátrací vycházkou po Krátké. Pro dospělé je připravena krátká přednáška etnografa Jana Kuči, o tom, jak to bývalo o Kateřině dříve. Všem bude v odpoledních hodinách hrát harmonika a také prý možná přijde dudák.

„Rozhodli jsme se předadventní období připomenout. Bývala to doba podobná masopustu,“ vysvětluje Rajnošková a pokračuje: „Vařilo se a peklo, tančilo a zpívalo, i pivo teklo proudem. Takové ambice my ale nemáme. Připravené budou sváteční koláče, svařené víno, jablečný punč či chleba se sádlem a cibulí. Tato krmě je pro nás v dnešní době již téměř neznámou pochoutkou.“

Program bude probíhat od 10.00 až do 15.30. Více informací na www.chaloupky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám