Hlavní obsah

Duch Franka Zappy bloudil pražským Retro Music Hall

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mothers Of Invention neboli Grande Mothers, které nám dovezla příhodně se zovoucí agentura Joe´s Garage, v silné většinové sestavě původních členů Zappovy kapely, nabídli exkurzi do atmosféry a kompozic této stěžejní party 60. a 70. let minulého století.

Foto: Petr Hejna

Napoleon hraje a tančí

Článek

Jak saxofonista, zpěvák, tanečník a showman Napoleon Murphy Brock předeslal, návštěvníci dorazili na koncert skutečných Mothers Of Invention, což deklarovalo silné zastoupení dlouholetých členů M. O. I. i jinak s nimi spjatých muzikantů.

Celý program se nesl v duchu charakteristických mnohavrstvých a polyrytmických kompozic s typicky zappovsky mnohdy pološílenými vokály, kombinovanými s výtečnými instrumentálními výkony zejména benjamínka bandu kytaristy Robbie Margana, stejně jako veteránů Dona Prestona (viz mimo obvyklé hraní na keyboard jeho sólo na tomto videu zde a pochopitelně zásadní figurky bandu, tedy Napoleona Murphy Brocka, za podpory kvalitní rytmiky.

Božský Frank kdysi hlásil, že humor patří k hudbě, což bylo ventilováno odlehčenými instrumentálními fórky (nicméně muzikantsky velmi náročnými) v celkové barvitých skladbách duchu Freak Out i dalších ranných alb M. O. I., tak pódiovým projevem, zejména křepčícího Napoleona - ať již se jednalo o prosté tanečky, tak o legrácky jako spouštění gatí a odhalování pozadí, tak o kreace při rozhánění fiktivních trávicích plynů.

O kvalitách matadorů zappovské arény neměl nikdo pochyb, o to větší nejistota mohla panovat o předem dané nelehké funkčnosti Robbie Margana coby „náhrady“ Franka na postu kytaristy, a popravdě, mládenec se úkolu zhostil se vší ctí i srdcem. Zappovy party přehrál nejen s věrohodným feelingem, ale s neuvěřitelně adekvátní charakteristickou wahovou modulací tónu, a tak si dovolím pomyslně smeknout klobouk na jeho i Frankovu počest.

I když nezazněly hity typu Bobby Brown Goes Down, Baby Snake, Dirty Love, Don´t Eeat the Yellow Snow nebo Jewish Princess, večer s Grande Mothers stál beze zbytku za to.  

Galerie snímků z koncertu, kde jsou odkazy i na vybraná videa, zde http://www.transfernet1.wz.cz/moi.htm

veškerá videa z koncertu zde http://www.youtube.com/user/HePetr  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám