Hlavní obsah

Druhý ročník festivalu Musica Pura se blíží

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se měsíc padajícího listí přináší opět po roce barevnou paletu lidových melodií z různých koutů Evropy v podání špičkových a exkluzivních interpretů. Od 24. do 27. listopadu bude Dům kultury města Ostravy patřit Mezinárodnímu hudebnímu festivalu Musica Pura.

Foto: Promo Ivan Herák

Ivan Herák se představí v sobotu 26.11. po boku Budapest Gipsy King

Článek

„Z pozice uměleckého ředitele festivalu mohu poodestřít myšlenku, která provázela u příprav letošního ročníku: "Never change the winning team and suitable concert place!" V témbru známého přísloví ostává náš festival i letos ve stejném složení organizačního týmu, ale i v Domě kultury města Ostravy. Čtyřikrát po sobě se však oddáme komornější atmosféře Divadelního sálu,” uvedl Jan Rokyta.

Po loňském úspěchu se i letos na festivalovém pódiu objeví členové ostravských cimbálových muzik, aby opět přiložili ruku ke společnému folklornímu dílu v rezidenčním tělesu OSTRAVA CIMBALOM ORCHESTRA.

Hostující karpatští primáši Martin HRBÁČ, Miroslav HLOSTA, Miroslav DUDÍK, Ondrej MOLOTA a Jan KARPIEL jsou osobnostmi, jejichž osobitý houslový i pěvecký styl se snoubí s dlouhodobou konzistentní prací na poli primášském. V plynutí zahajovacího čtvrtečního koncertu se představí i mladí a úspěšní interpreti lidových písní z Moravskoslezského kraje.

Za nadčasovou a vždy a všude pravdivou lze označit janáčkovskou interpretaci, jejímiž aktéry se stanou sopranistka Martina JANKOVÁ a klavírista Ivo KAHÁNEK. Oba umělci světového renomé, kteří jsou svým původem pevně spojeni s krajinou mistrova rodného Lašska a jejich společnou touhu, dotknout se vzácného světa lidových písní, se předvedou v pátečním koncertu pod názvem “PÍSŇOVÉ STUDÁNKY LEOŠE JANÁČKA”.

Hudební kreace Martiny Jankové a Ivo Kahánka budou s výsostnou citlivostí doplňovat moravští zpěváci a hudci, jejichž umělecké bytí je protknuto nejen lidovou hudbou, ale také inspirativními počiny nadžánrového charakteru.

Muzikantská sestava kapely BUDAPEST GIPSY KINGS s primášem Ivanem HERÁKEM je jakýmsi pomyslným “týmem snů” maďarské kavárenské hudby: na každém postu je totiž muzikant vynikající úrovně, stojící na prvních příčkách pomyslného žebříčku ATP.

Ať už se jedná o cimbalistu Sándora ŰRMŐSE, kontrabasistu Lászlo MOLNÁRA nebo klarinetistu Andráse PUPORKU: toto jsou muzikanti, jejichž věhlas slibuje jedinečný zážitek z bohulibé muziky, která těší své příznivce už od dob Rakouska-Uherska. Maďarští virtuozové se vám přimluví klasikou budapešťských kaváren a nostalgií “starých dobrých časů”, které evokují prosluněnou siluetu “Halászbásty”, korzující páry na lázeňské kolonádě či roztančené pódium ve víru čardášů.

Po loňském jazzovém úspěchu přijíždí opět do Ostravy fenomenální hudebník Marius PREDA, tentokrát se sestavou bukurešťských Romů tzv. Lautarů, která by se dala označit jako “crème de la crème” bukurešťské hudební scény: Constantin LĂCATUŞ zvaný “FULGERICĂ” patří mezi nejvyhledávanější akordeonisty, Bebe STANCIU je žádaným klarinetistou, Marius MUNTEANU pak tvrdí šarmantní muziku zpoza kontrabasu...

„Muzikantský ohňostroj plný cimbálových, akordeonových či klarinetových virtuozních kreací se, pevně doufám, stane pravdivým vyvrcholením festivalu a naši rumunští přátelé si tak užijí pozornosti ostravského publika,” dodal Jan Rokyta, umělecký ředitel festivalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám